XS
SM
MD
LG

Kako dalje zemljače

Iako je trebalo da se, u Sarajevu, održi sednica Takmičarske komisije Fudbalskog saveza BiH vezano za analizu situacije sa koronavirusom, skup je otkazan zbog dodatnih i pooštrenih mera u “Dejtonskoj zemlji”.

Očekivalo se da se na sednici raspravlja o mogućim scenarijima za nastavak Premijer lige BiH i ostalih fudbalskih takmičenja pod okriljem FS BiH, ali članovi ovog tela su obavešteni iz kancelarije “krovnog” Saveza da je sastanak otkazan, bez preciziranja kada bi se eventualno mogao održati, u nekom novom terminu.

Takođe, oda danas u prostorije Saveza dolaziće manji, najminimalnije potrebni  broj uposlenika FS BiH, jer je većini administrativaca preporučeno da ostanu kod svojih kućia i tako provode mere prevencije u borbi protiv korona virusa. S klubovima još uvek iz Saveza niko nije pričao na temu eventualnog nastavka takmičenja prvenstva koje je prekinuto posle odigranog 22. kola i potencijalnim predlozima o terminima u okviru kojih bi se igrale utakmice za bodove, ali i završnica Kupa BiH.

Kako saznajemo nadležna tela FS BiH su pripremila predlog mogućih planova da se prvenstvo okonča u predviđenom roku, a postoje, navodno, četiri predloga za završetak sezone.

Prvi predlog je da se takmičenje nastavi 19. aprila. Klubovi bi s pripremama počeli 5. aprila, broj slobodnih vikenda je jedanaest, što znači da bi se svi ligaški mečevi igrali vikendima, dok bi se završnica Kupa odigrala prema trenutnom kalendaru takmičenja.

Druga opcija je da se prvenstvo nastavi 3. maja. U tom slučaju klubovi bi s mini-pripremama počeli 20. aprila. Devet kola bi se igralo vikendom, a dva, vanredno, sredom. Utakmice polufinala i finale Kupa BiH bi se igrale sredom s tim da postoji mogućnost da se odigra po jedna utakmica u polufinalu i finalu umesto po dve predviđene.

Treći predlog je da se prvenstvo nastavi 17. maja, a pripreme bi startovale 15 dana ranije. Broj slobodnih vikenda je sedam što znači sedam kola bi se igralo vikendom, a četiri sredom. U ovom slučaju ekipe bi imale dve slobodne srede. Susreti polufinala i finala Kupa BiH bi se igrali sredom uz po jednu utakmicu polufinala i finala. Dva polufinalna duela bi bila odigrana 13. maja, odnosno četiri dana pre nastavka Premijer lige BiH.

Poslednja opcija je najkomplikovanija i igrači praktično ne bi imali vremena za predah. Prema utvrđenim rokovima 24. maj je poslednji datum za nastavak takmičenja. Pripreme bi počele 11. maja. Šest kola bi se igralo vikendom, a pet kola sredom. U ovom slučaju konstantno bi se igralo u ritmu subota – sreda – subota. U Kupu BiH bi došlo do promene propozicija. Igrala bi se po jedna utakmica u polufinalu i finalu, a finale bi bilo na rasporedu 30. juna posle završetka ligaškog takmičenja.

Svi ovi predlozi su u sklopu upustava Evropske fudbalske unije nakon video konferencije koja je održana u protekli utorak, kada je postavljen rok do kraja juna da svih 55 članica UEFA završi svoja nacionalna takmičenja i prijavi klubove za evrokupove.

 

Četiri evro vize

Fudbalski savez BiH i u sezoni 2020/21. na međunarodnoj sceni imaće četiri predstavnika, tri po tabeli u prvenstvu i pobednika Kupa.

Po trenutnoj tabeli lider je Sarajevo, Željezničar je drugi, Zrinjski treći, a banjalučki Borac četvrti posle 22 odigrana kola. U polufinale Kupa BiH su se plasirali: Široki Brijeg, Zrinjski (Mostar), GOŠK (Gabela) i Željezničar.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8