XS
SM
MD
LG

Bokseri zaraženi zbog gluposti MOK-a

ISTANBUL, 26. marta (FENA) - Turski bokserski savez (TBF) u četvrtak je objavio kako su tri njegova borca i jedan trener zaraženi koronavirusom, a to se dogodilo tokom  turnira za odlazak na Olimpijske igre koji je prekinut u Londonu prije 10 dana, prenosi Hina.   

Predsjednik TBF-a Ejup Gozgec za zarazu među bokserima direktno  je optužio organizatora turnira, a to je bio Međunarodni olimpijski komtet (MOK) s obzirom da je Međunarodni bokserski  savez (AIBA) trenutno suspendiran.

- Krivi su ljudi koja se brine o boksu unutar MOK-a i Britanski olimpijski komitet. Iako se koronavirus širio svijetom poput požara, oni su se ponašali kao da se ništa ne događa. Taj se turnir trebao odgoditi i prije početka, a ne nakon trećeg dana održavanja. U dvorani nismo imali nikakvih zaštitnih sredstava, nije bilo dezinfekcijskih sredstava kao ni rukavica. Svi bokseri  i treneri su bili smješteni u dva različita hotela, a imali smo zajedničku kantinu u kojoj nije bilo nikakvih upozorenja niti mjera opreza, kao da se epidemija ne događa - oštar je bio Gozgec, dodavši kako je uputio protestna pisma odgovornima.

- Moja porodica me je pokušala odgovoriti od puta u London, ali sam svejedno otišao uvjeren kako će sve sigurnosne mjere biti poduzete. Velika Britanija je jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, ali u ovom je slučaju potpuno podbacila - zaključio je Gozgec koji se devet dana nalazi u samoizolaciji te zasada još nema simptome bolesti.

U London je doputovalo preko 350 boksera iz gotovo svih evropskih zemalja. Turnir je počeo u subotu 14. marta da bi u ponedjeljak 16. marat prvo bilo odlučeno kako će se nastaviti bez gledalaca u dvorani, a onda je tokom večeri toga dana odlučeno kako će se natjecanje ipak prekinuti iako je bilo planirano da će trajati do 24. marta.