XS
SM
MD
LG

Nova košarkaška pravila

FIBA je objavila da će se počevši od 1. oktobra, košarka na njenim terenima igrati po novim pravilima.

Za razliku od poslednjeg puta, kada su Pravila igre značajno menjana, sada je više reč o „kozmetičkim“ izmenama, koje su u FIBA doneli u komunikaciji sa igračima i trenerima.

Recimo – dopunjen je Član 5 koji se bavi povredama igrača, koji je do sada podrazumeveo da igrač kome se ukaže lekarska pomoć na terenu, mora da bude zamenjen. Sada je precizirano da ta pomoć može da dođe od doktora, trenera ili bilo kog pratioca ekipe, igrač mora da bude zamenjen. Postoji ograničenje ovog pravila, gde se kaže da igrač može da ostane u igri samo ako tim nema petoricu za igru spremnih igrača.

Dopunjen je i Član 15, koji se tiče igrača u akciji šutiranja, kako bi se napravila razlika između takozvane „kontinuirane kretnje” i normalnog šuta – naprimer skok šuta.

Promenjen je i Član 33 – Cilindar, on na zahtev igrača i trenera, kako bi se proučile situacije u kojima igrač odbrane ulazi u cilindar napadača sa loptom. U ovim slučajevima često dolazi do laktanja, kao i „flopinga” i sličnih akcija koje kvare sliku igre.

Preciziran je i Član 35, koji se tiče dosuđivanja obostrane greške, kao i Član 37, koji se tiče dosuđivanja nesportske greške.

Malo su promenjena i zaduženja pomoćnih sudija, pa je zapisničar malo „rasterećen”. Takođe, uvedene su novosti u rukovođenju „Instant riplej sistema“.