XS
SM
MD
LG

Na Lokomotivi je ove sezone odigran najluđi meč Premijer ženske lige BiH: Borba za pamćenje

Lokomotiva vs Radnik

Miruje i fudbal u BiH. Dok su lopte negdje u prostorijama klubova, nama ostaje da se prisjetimo nekih ranijih susreta najvišeg ranga takmičenja za žene u Bosni i Hercegovini.

Kada se igraju utakmice između Lokomotive i Radnika, već nekoliko sezona im se tradicionalno dodijeli epitet komšijskog derbija, ali i derbija kola. Možda u nekoliko posljednjih godina nismo imali priliku gledati neke spektakulrne mečeve na Premijerligaškim terenima za dame, ali ove sezone itekako jesmo.

Od sezone 2015/16 brčanski i bijeljinski tim su odigrali niz velikih i kvalitetnih utakmica, ali definitivno niti jedan prethodni nije bio kao ovaj 10. avgusta prošle godine u Brčkom.

Au, kakva je to bila paljba sa jedne i druge strane! Jedni i drugi agresivni, borbeni, ima ih na svakom dijelu terena. Bilo je svega, to je bio jedan od onih mečeva za koje uvijek možete da kažete da je šteta da neko izgubi.

Meč su bolje otvorile gošće koje su do prednosti stigle u 2. minuti, M. Jović je poslala loptu u prostor za Krajšumović koja je rutinski završila akciju i postigla pogodak. Nije puno vremena trebalo Lokosicama da izjedanče rezultat, samo osam minuta kasnije Stević je u šesnaestercu srušila Vujadin, a glavni arbitar je pokazao na bijelu tačku. Loptu je uzela Damjanović i mirno postigla pogodak za izjedančenje. 

Samo dva minuta kasnije, Lokomotiva je došla do preokreta, ponovo je mlada Damjanović fantastičnim udarcem postigla gol. U 18. minuti utakmice Aljić je probila po lijevoj strani, ubacila loptu u kazneni prostor, ali se nije dobro snašla Krajšumović, pa je loptu uhvatila Todorić. Deset minuta kasnije Radnik je dobio slobodan udarac sa 20 metara koji je izvela Šakotić, ali je lopta otišla preko gola. U 41. minuti Jović se uspijela provući između dva štopera domaće ekipe, šutirala je dobro, no Todorić je bila na mjestu i odbranila njen udarac. U drugom minutu sudijske nadoknade prvog poluvremena Džanić je oborila Krajšumović u kaznenom prostoru, a glavni sudija na signalizaciju pomoćnika je dosudila jedanesterac za Radnik. Odgovornost je preuzla Njeguš i ubacila loptu u mrežu i izjednačila na 2:2, što je bio konačan rezultat prvog dijela igre.

U nastavku meča Radnik je imao dobru priliku, Krajšumović je pobjegla odbrani Lokomotive, ali nije uspijela završiti akciju, Todorić je ponovo izašla kao pobjednik. U 56. minuti Lokomotiva je ostala sa igračicom manje, jer je nakon prigovora drugi žuti karton dobila Vrsajko. No i pored toga što su domaće igrale sa igračicom manje, stvarale su prilike. Najbolja je bila u 70. minuti kada je Damjanović šutirala, ipak Spasojević je bila na mjestu. Dva minuta kasnije atraktivno je pokušala Milović da iznenadi domaćeg čuvara mreže, no lopta odlazi pored desne stative. 

U 75. minuti desila se jedna zanimljiva situacija, po mišljenju mnogih Spasojević je u šesnaestercu oborila Džanić, međutim Ališpago je samo odmahnula rukom i rekla da se nastavi igra. Domaće su očekivano bile izrevoltirane njenom odlukom, te su tražile penal, ali ga na kraju nisu dobile. U 88. minuti riješeno je pitanje pobjednika, Vujadin je poslala loptu u prostor za Damjanović koja je na kraju zatresla mrežu i donijela svojoj ekipi trijumf na startu nove sezone. 

ŽFK Lokomotiva Brčko - ŽFK Radnik Bijeljina 3:2 (2:2).
Stadion: Lokomotiva.
Gledalaca: 150.
Glavni sudija: Nejra Ališpago (Sarajevo).
Pomoćnici: Aida Jusufović (Sarajevo), Merima Tanović (Mostar).
Žuti kartoni: Lokomotiva (Vrsajko, Šećić, Mujkić, Damjanović), Radnik (Stević).
Crveni karton: Dragana Vrsajko u 56. minuti (Lokomotiva).

Lokomotiva: Todorić, Šećić (od 61. Memić), Džanić, Mujkić (od 81. Gavrić), Vrsajko, Mešanović, Trujić, Vujadin, Zukić, Mirkić (od 46. Malinović), Damjanović.

Trener: Milorad Ilišković.

Radnik: Spasojević, M. Jović, Lukić, Krajšumović, Šakotić, Lj. Jović, Njeguš (od 87. Ždero), Milović (od 70. Todorović), Stokanović, Stević, Aljić (od 81. Marković).

Trener: Dragan Jevtić.


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6