XS
SM
MD
LG

IDEALNI TIM SLAVIJE: Ubojita ljevica Gorana Marića

Voljom čitalaca portala SportDC za najboljeg lijevog beka FK Slavija u poslijeratnoj istoriji izabran je Goran Marić. Ubojita ljevica ovog fudbalera bila je njegov zaštitni znak kroz čitavu karijeru, ali i po njenom završetku kada je nastavio igrati fudbal sa veteranima i na turnirima u regiji.

Slavija je njegov matični klub, tu je i počeo fudbalsku karijeru, ali je kao talentovan omladinac otišao u beogradski Partizan gdje se nastavio školovati. Na početku našeg razgovora ističe da mu je velika čast što je on izabran u ovakvoj konkurenciji lijevih bekova.

- Prije svega, moram da se zahvalim svima onima koji su odlučili da meni daju glas u ovakvoj konkurenciji. Svaka čast i vašem portalu koji je u ovim danima organizovao ovakav izbor i gdje možemo da se prisjetimo nekih prošlih vremena. Moram da kažem da je Slavija imala fantastične lijeve bekove i bilo ko od njih da se našao na prvom mjestu to bi bilo apsolutno zasluženo. Belošević, Žuržinov, Benović i drugi, to su sve fantastični fudbaleri, sjajni momci i drugovi, rekao je na početku našeg razogovora Goran Marić, pa se vratio na početke karijere.

- Fudbal sam počeo trenirati u Slaviji kod trenera Prote. Imao sam veliki broj trenera u svojoj karijeri i svaki od njih me naučio nešto novo. U kadetima sam otišao u beogradski Partizan, tamo nastavio igrati, pa sam onda bio u Banatskom dvoru i Proleteru. Bilo je pravilo da u Drugoj ligi Srbije mora biti određen broj mlađih igrača, tako da smo i mi dobili šansu da nastupamo za seniorske timove.

Nakon toga slijedi povratak u Slaviju čiji je dres nosio u trenucima kada su Sokolovi počeli da rastu.

- Vratio sam se u Slaviju u trenucima kada je postojala želja da klub ide prema naprijed i da dostigne ono što je u godinama kasnije dostigao. Bilo je odličnih igrača u toj generaciji i igrali smo jako dobro, a kruna svega su bile utakmice protiv Željezničara u Kupu Bosne i Hercegovine, što je bilo prvo naše učešće u Kupu BiH. Kasnije se nisam dogovorio sa upravom kluba oko uslova, otišao sam iz kluba nastupao u još nekoliko klubova i onda završio karijeru. Sada imamo te Slavijine veterane, trudimo se koliko-toliko da to sve održimo i da ostanemo u kontaktu i da se družimo i bilo bi fino kada bismo nekada uspjeli organizovati da se na jednom mjestu nađu gotovo svi oni koji su obilježili jedan klupski period.

Za Slaviju danas kaže da je sve stvar novca, koliko toga ima, takvi će i rezultati biti.

- Sve je u novcu. U klubu trenutno nema novca i zbog toga i rezultati su takvi kakvi jesu. Kako i zašto nema novca, to je pitanje za neke druge koji vode računa o tome. Ali, siguran sam da će ponovo doći vremena kada će Slavija biti tamo gdje je i bila prije petnaestak godina i da će ponovo čitava ova naša "kotlina" disati za nju.

Za sada, odlukom vaših glasova u idealnom timu Slavije našli su se Ratko Dujković, Slobodan Mazić, Ivan Stanković i Bojan Regoje.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8