XS
SM
MD
LG

Vico Zeljković: Šampionate pokušati završiti,a slijedi ''kresanje'' plata i ugovora

Vico Zeljković

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske i banjalučkog Borca Vico Zeljković, kao i većina odgovornih ljudi, u ovom teškom trenutku, vrijeme provodi kod kuće. Povremeno, kaže, ode do firme i Fudbalskog saveza.

-Poštujem sve odluke nadležnih i vodim računa o sopstvenoj bezbjednosti, ali i bezbjednosti ljudi oko mene. Kada se treba i mora odem do firme ili Fudbalskog saveza. Obavezna je maska, rukavice i naravno održavanje one distance. Moramo da budemo odgovorni i prema sebi, porodici i ljudima oko nas. Što se bude disciplinovaniji, lakše i brže će se izaći iz ovoga – kaže Zeljković.

Nakon toga smo se dotakli prekinutih šampionata, dakle Premijer lige Bosne i Hercegovine i Prve lige Republike Srpske.

-Čuli smo šta je rekao predsjednik UEFA i kakve su njihove preporuke. Ne preostaje nam ništa drugo nego da pratimo te stavove. U ovom trenutku stav je da se do šampiona dođe kroz takmičenje, a ne prekidima prvnestava. To je naravno i najbolji i napošteniji put. To je i u interesu fudbala, ali da li će to biti moguće, to u ovom trenutku niko ne može da garantuje? Ali, nakon preporuka nema potrebe da trčimo pred rudu. Mi smo imali iskreno neka druga razmišljanja. Mislili smo za ovu našu ligu da se podvuče linija. Prije svega zbog zdravlja igrača, te ostalih zaposlenih u klubovima, pa da se spremamo za novu sezonu. To je bio prvi razlog razmišljanja da se podvuče crta, a drugi je finansijske prirode. Ipak, nismo samo mi u ovoj teškoj situaciji. Zbog toga nema ni potrebe da sada vučemo neke poteze i donosimo odluke. Tačno je da su neka prvenstva završena. Konkretno Belgija, ali su dobili poruke iz UEFA, tako da mislim da moramo pratiti UEFA. Imali smo svoj stav, imamo pravo na njega, ali i mogućnost da ga revidiramo nakon uputstava UEFA. Poštujemo njihove preporuke, bićemo strpljivi. U ovom vremenu teško je biti i strpljiv, zbog gomile problema koji se javljaju. Mislim da će ovo umnogome promijeniti fudbalsku finansijsku priču. Moraće se raditi na neki drugi način, sa mnogo manjim budžetima, barem neko vrijeme, dok se sve ovo ne sanira. Ogroman je ovo udar na ekonomiju. Sada je udar na zdravlje, a ono je najvažnije. Kada ovo prođe dolazimo na polje ekonomije i tek ćemo onda vidjeti koliko je sve ovo bilo razorno. Mislim i da ćemo po prolasku epidemije dobiti novu šansu u fudbalu. Kad kažem šansu mislim da će poslije svega ovoga svi imati još veći motiv i želju za rad, za okupljanima, svemu onome što nosi sport. Fudbal uvijek traži više i uzima i zadnji atom snage, to je strast. Dakle, ostaje nam da pratimo preporuke UEFA – kaže Zeljković i nastavlja:

-Što se tiče Fudbalskog saveza Republike Srpske mislili smo da zbog klubova, fudbalera, navijača to završimo. Međutim, imamo sada preporuke UEFA. Usmjeravaju nas da sačekamo sa bilo kakvim ishitrenim odlukama. Ako tako gledamo onda će Prva liga Republike Srpke i ostale naše lige biti nastavljene. Kada, teško je reći. Ponavljam, pratićemo sugestije UEFA - kaže Zeljković.

Zanimalo nas je, s obzirom da je Zeljković predsjednik Fudbalskog kluba Borac koliko ovo stanje otežava ili ugrožava rad kluba iz Banjaluke?

-Mnogo nam ovo sve otežava rad u klubu. Ušli smo u jednu situaciju koju niko nikada nije mogao predvidjeti, pa samim tim i planirati. Kada pravite plan, znate i kako da ga relizujete, pa ni tada ne bude aposlutna realizacija. Ovo sada što se desilo je apsolutno nepredviđeno. Viša sila na koju niste računali ni predvidjeli. Sada nam to nosi ogromne probleme. Suočavamo se sa njima. Prije svega finansijske prirode. Poznato je da smo mi, kada smo stigli u Borac, zatekli milionska dugovanja. Radili smo, borili se i uspjeli da dođemo pa gotovo do nule. Ostala su neka dugovanja, ali to nije bilo nerješivo. Preuzeli smo klub u teškom stanju, organizaciono, materijalno, igrači… Sve smo uspjeli da stalnim radom, odricanjem dovedemo u neke normalne okvire. Nisu nam oni više opteretili normalno poslovanje. Mogli smo normalno nastaviti da ispunjavamo onaj naš plan i cilj koji smo sebi postavili kada smo došli. Završili smo 2019. godinu izuzetno stabilno. Sada ćemo, ipak, morati povući neke nove poteze i praviti planove kako izaći iz ove krize, da bi se što prije vratili na onaj put koji smo sebi zacrtali i kojim smo do prije mjesec dana išli. Ponavljam zbog navijača Borca. Dugovi koje smo imali, koje smo riješili, a nisu bili mali i skupljali su se decenijama, nisu opteretili našu likvidnost i tekuće poslovanje. Ova godina je trebala biti godina uspjeha Borca u svakom smislu, te trasiranja puta ka Borčevom rezultatskom, organizacionom, infrastrukturnom uzletu i uspjehu. E, sada ovo će da nas uspori, prije svega finasijski, u ovom momentu. Ne mogu reći dugoročno, ali narednih četiri pet mjeseci da. Neće dakle biti onako kako smo planirali i dogovarali. Imaćemo sigurno 40-tak posto manji budžet, ali to očekuje i druge klubove. Neće sigurno oni uspjeti zadržati svoje postojeće budžete. Kada ekonomija uđe u krizu, to se mora odraziti i na sport. Svako drugo mišljenje je nerealno. Trebamo biti svjesni situacije i nositi se sa njom – rekao je Vico Zeljković.

On je kao predsjednik kluba u svakodnevnom kontaktu sa direktorom Borca Dejanom Lukendićem i šefom stručnog štaba Vladom Jagodićem. Prate situaciju, analiziraju i traže moduse da se iz ove situacije izađe sa što manje posljedica. U opticaju je i smanjene plate, ali i nekih ugovora sa sadašnjim prvotimcima:

-Iskren da budem dakle na liniji sam sa njima stalno i razmišljamo da napravimo neki sastanak, neku video konferenciju sa fudbalerima. Do sada to nismo uradili zato što imam neke mape puta kojima ćemo se kretati poslije ovoga i na koji način da pričamo i pregovaramo. Nismo još i sa igračima. Čekamo još da vidimo na šta će sve ovo izaći. Kad se kreće, ili ne kreće. Kada se igra ili ne igra, pa da na osnovu toga izložimo i igračima i ostalim finansijske planove. Šef stručnog štaba Vlado Jagodić ima stalne kontakte sa igračima. Prati šta rade po onim programima koje su dobili. Direktor kluba će onog momenta kada se bude moglo ići u neki operativni rad preuzeti svoj dio posla, oko igrača. Pratimo i šta rade klubovi oko nas i u Bosni i Hercegovini i regionu. Mi se moramo prilagođavati našoj situaciji. Imamo tri opcije kako ćemo se ponašati u narednom periodu, jer moramo biti svjesni da ništa neće biti isto nakon što ova pandemija bude iza nas. Pa i naši igrači – zaključio je Vico Zeljković konstatujući da niko u klubu neće zbog ove teške situacije ostati bez posla:

-Tu neće biti apsolutno nikakvih promjena. Radna zajednica ostaje, a što se tiče prvog tima i igračkog kadra, sigurno je  da ćemo morati ići, nažalost, u raskid nekih ugovora. To je neminvno. Isto tako u 80 posto ugovora ćemo morati ići na smanjivanje i modifikovanje. Vidjećemo kako će se to sve odvijati. Ne mogu da prejudiciram ko će i kako to prihvatiti, ko neće. Nadam se da ćemo svi pokazati korektnost. Ko pokaže razumijevanje prema nama i mi ćemo prema njemu. Nadam se da će tako biti kod svih.  Sačekajmo, da se sve ovo okonča, pa da onda o svemu hladne glave donosimo odluke koje će biti prije svega u interesu kluba, jer Borac je iznad svih nas – zaključio je Vico Zeljković.

 


Drina HE 2 : 1 Proleter
Budućnost 6 : 0 Milići
Romanija 0 : 5 Leotar
Glasinac 2011 2 : 1 Velež
Drina 6 : 0 Stakorina
Sutjeska 3 : 1 Mladost (G)
Mladost (R) 4 : 1 Ilićka 01
Jedinstvo 1 : 1 Famos
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Leotar 16 12 2 2 38
2 Drina 16 10 4 2 34
3 Famos 16 8 4 4 28
4 Milići 16 8 1 7 25
5 Romanija 16 8 1 7 25
6 Sutjeska 16 7 3 6 24
7 Velež 16 7 2 7 23
8 Mladost (G) 16 7 2 7 23
9 Glasinac 2011 16 7 1 8 22
10 Proleter 16 6 2 8 20
11 Budućnost 16 6 2 8 20
12 Stakorina 16 6 1 9 19
13 Jedinstvo 16 5 3 8 18
14 Drina HE 16 5 2 9 17
15 Ilićka 01 16 4 4 8 16
16 Mladost (R) 16 4 2 10 14