XS
SM
MD
LG

IDEALNI TIM SLAVIJE: Ivan Stanković iz Partizana u legende Slavije

Ivan Stanković, koji je rođen u Priboju i fudbalsku karijeru gradio u matičnom FAP-u, nekadašnjem trećeligašu Jugoslavije, a potom podgoričkoj Budućnosti, Napretku iz Kruševca, Partizanu, 2004. godine stigao je u Salviju, što je za njega bilo nešto novo.

- U Slaviju sam došao 2004. godine na pozajmicu iz Partizana i to je bilo nešto novo za mene, po prvi put sam došao u neki klub iz BiH, a ispostavilo se da sam tu i završio karijeru. Ta činjenica govori da mi je to bio lijep period, a u Istočnom Sarajevu sam ostao da živim sa svojom suprugom i djecom. Možda sam mogao napraviti i inostranu karijeru, ali ne žalim – kaže Stanković.

U Partizanu je igrao sa Sašom Ilićem, Milivojem Ćirkovićem, Igorom Duljajem, Zvonimirom Vukićem, Dankom Lazovićem i rado se prisjeća tog perioda, ali posebno onoga kada je u društvu sa Bojanom Regojom, Sretkom Vuksanovićem, Darkom Spalevićem bio strah i trepet za sve ekipe u Premijer ligi BiH.

- U tom periodu kada sam došao u Slaviju počela se praviti ekipa, koja je kasnije pravila sjajne rezultate. Imali smo kvalitetne igrače i jaku konkurenciju na svim pozicijama. Jednu od najboljih sezona odigrali smo 2007. godine i još uvijek se prisjećam utakmica koje smo igrali u Širokom Brijegu, kada smo ih pobijedili 1:0, pa kod njih u finalu Kupa BiH (1:1), koje smo te godine, nažalost, izgubili pred svojim navijačima. U sjećanju su mi ostale i utakmice protiv Sarajeva iz tog perioda, kada su tribine bile prepune. Upravo smo te godine u meču sa Sarajevom (1:1) izgubili trku za šampionsku titulu, ali smo izašli u Evropu – prisjeća se Stanković.

Jedan od ljepših trenutaka u dresu Slavije bio mu je onaj iz 2009. godine, kada je Slavija osvojila Kup BiH.

- Tih godina smo uz Sarajevo i Zrinjski bili najkvalitetnija ekipa u BiH. Finale Kupa je jedna od najtežih i najsrećnijih utakmica. Imali smo negativan rezultat u Tuzli (0:2), ali smo imali i vjeru u sebe. Dobili smo 2:0 i nakon penala osvojili dugo čekani pehar i novi izlazak u Evropu. U prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope dobili smo danski Alborg, ekipu koja se godinu ranije ravnopravno nosila sa slavnim Mančesterom u Ligi šampiona. Prva utakmica u Danskoj završena je bez golova i moram priznati da smo uz svu našu hrabrost i borbenost imali i sportske sreće. Alborg je bio dominantnija ekipa, pto se ne može reći i za revanš koji smo igrali na Koševu i potukli Dance s 3:1. To su trenuci koji se nikada ne mogu zaboraviti – kaže Stanković.

U izboru čitalaca našeg portala proglašen je za idealnog štopera Slavije u tandemu sa Bojanom Regojom.

- Zavhvaljujem se na ovoj laskavoj tituli, koja mi mnogo znači. Proveo sam sedam godina u Slaviji i podrđka navijača mi je uvijek mnogo značila. Drago mi je da sam na ovu poziciju izabran u paru sa Bojanom, sa kojim sam odlično sarađivano kako na terenu, tako i u privatnom životu – rekao je popularni Stane.

Po završetku igračke karijere, sportski put ga je odveo u futsal. Direktor je KMF Tango od 2011. godine, a sa ovim klubom je 2013. godine ostvario istorijski uspjeh bh. futsala plasiravši se na 13. mjesto u UEFA Ligi šampiona. Jedan period proveo je i u stručnom štabu futsal reprezentacije BiH.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8