XS
SM
MD
LG

Dežurni vatrogasac spasio sezonu Igokee

Foto: ABA liga

Sezona 2019/20 je trenutno stopirana radi dobro poznatih stvari oko koronavirusa. Globalna pandemija imala je za posljedicu to da se Igokea proglasi šampionom u Bosni i Hercegovini iako je do kraja regularnog dijela ostalo još dva kola. Međutim, za Igokeu teoretski sezona nije gotova. U ABA ligi je ostalo još jedno kolo a Igokea ima odraditi gostovanje kod Primorske. A kada će to biti ? E to je stvarno nemoguće reći sada.

No taj meč i neće promijeniti mnogo toga pa već sada možemo sumirati utiske o ovoj sezoni iz ugla Igokee. 

Ljeto je bilo dobro. Za trenera je postavljen Aleksandar Trifunović. Okupljen je dobar tim. Iskusni dio tima činili su Stević, Lešić, Tomas. Od stranaca tu su bili Kliford, Von i Evans te jedini koji nije Amerikanac, Vaidas Kariniauskas. Pored njih, tu su bili i mladi igrači poput Talića i Ilića a doveden je i Đorđe Simeunović. 

Međutim, Igokea je sezonu izgubila a da sezona nije čestito ni počela. Desetak dana pred start sezone, Aleksandar Trifunović doživio je moždani udar. Bogu hvala Trifa je preživio i kasnije se oporavio dobro. Međutim, Igokea je morala naći nekog ko će voditi tim. Uprava je odlučila da sezonu kao trener započne Marko Barać, kojeg je Trifa doveo za pomoćnika.

Prva četiri kola ABA lige, Barać je vodio Igokeu. Kada se pogleda skor 0-4, reklo bi se da i nije radio dobro. Međutim, bilo je mnogo nesrećnih poraza. Igokea je igrala egal završnicu sa Partizanom u prvom kolu. Imala napad za pobjedu ili produžetak ali su Evans i Lešić promašili. Takođe, treba reći da je Igokea izgubila u tom meču dobrim dijelom i radi trojke Nikole Jankovića. Dao je trojku na 50ak sekundi do kraja za +4 Partizana. Koliko je Igokea bila baksuzna govori sledeći podatak. Narednu trojku dao je tek četvrtog marta, odnosno u duelu protiv Trenta u Evrokupu.

Nakon Partizana, Igokea je izgubila u Baru i to je jedini meč gdje tim sa Baraćem nije bio blizu pobjede. Protiv Cedevite Igokea je igrala dva produžetka ali je na kraju izgubila. Potom je uslijedilo gostovanje kod FMP-a. Imala je igokea pet poena prednosti sredinom treće četvrtine ali ulaskom Kariniauskasa, FMP pravi seriju, dolazi do preokreta a na kraju i do pobjede.

Vidjelo se tada da je Igokea u problemu i da je potrebna reakcija. Klub je odlučio da vrati dežurnog vatrogasca, Dragana Bajića. Barać je prekomandovan u pomoćnika a Igokea nije raskinula ugovor ni sa Trifom, koji je imao savjetodavnu ulogu.

Prvi meč koji je Bajić vodio, bio je protiv Zadra. Budući da su oba tima imala 0-4, to je bio strašno bitan meč. Igokea je uspjela doći do pobjede ali je na tom meču izgubila Marka Tomasa. Djelovalo je da će propustiti 2-3 meča ali je propustio preko deset mečeva. Poslije Zadra, Igokea je izgubila od Zvezde i Budućnosti. Potom su doživjeli dva tijesna poraza. Prvo je Igokea izgubila greškom Rajta, kada nije odbranio Lapornika u poslednjem napadu. Potom je Mega pobijedila u Laktašima trojkom Mesičeka u poslednjoj sekundi. Malo je Igokea došla sebi pobjedom kod Cibone ali su uslijedili porazi od Primorske i Partizana te je Igokea bila tada na 2-10.

Treba reći da je bilo i promjena tokom sezone. Nakon dolaska Bajića, isti dan stigao je i Grin. Kasnije se vratio na kratko i Rajt a došao je i Gagić. Pored Rajta, otišao je i Kliford a doveden je i Miloš Vulić.

Pri skoru 2-10, djelovalo je sve jako teško. Igokei ni raspored nije išao na ruku. Bilo je i povreda koje su dodatno stvarale probleme. No, tu je Dragan Bajić pokazao koliko je genijalan trener. Prvo je savladan Mornar u Laktašima. A potom, vjerovatno i najveća pobjeda u sezoni. Sa samo sedam igrača u rotaciji, Igokea je savladlaa Cedevitu u Ljubljani. Potom je Igokea savladala FMP u Laktašima a kao kruna svega došla je pobjeda nad Zadrom u gostima. 

Potom su uslijedili porazi od Zvezde i Budućnosti. Nakon toga došla je i poslednja pobjeda u ABA ligi. Fantastičnom partijom Vona, Igokea je savladala Krku i faktički osigurala opstanak. Nakon tog meča sa Vonom je raskinut ugovor. igokea je potom izgubila u finalu kupa od Sparsa te od Mege i Cibone u ABA ligi.

Nismo se osvrtali na Ligu 12 do sada. Međutim, nema se šta mnogo pričati tu. Igokea je ove godine paralelno igrala Ligu 12 sa ABA ligom. Tokom cijele sezone Igokea je igrala odlično i jedino je gubila od Širokog na Pecari te u Bratuncu. Na kraju je Igokea proglašena šampionom nakon svih dešavanja oko koronavirusa.

Kad se podvuče crta, Igokea je imala zaista turbulentnu sezonu. Nekako je postao trend da Igokea ima ovakve sezone ali ovaj put je stvarno bio nesrećan splet okolnosti. Trener koji je selektovao ekipu doživio je udar, kasnije se radilo dosta toga u hodu i zahvaljujući genijalnosti dežurnog vatrogasca, Dragana Bajića, Igokea je imala dobru sezonu. Osvojena je titula u BiH a osiguran je i opstanak u ABA ligi. Jesu ciljevi u ABA bili veći ali prosto su okolnosti morale promijeniti ciljeve.

Sada je pred svima turbulentan period, pa i pred Igokeom. Teško je reći ko će od igrača biti tu, ko će voditi Igokeu naredne sezone. No, sigurno da je klubu cilj da sledeća sezona bude konačno sezona bez turbulencija.


22 .kolo ABA liga
Koper Primorska : Igokea
Cibona : Partizan NIS
Mega Bemax : Mornar
Krka : Cedevita Olimpija
Budućnost VOLI : FMP
Crvena zvezda MTS : Zadar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Partizan NIS 20 16 4 36
2 Budućnost VOLI 21 15 6 36
3 Crvena zvezda MTS 21 14 7 35
4 Cedevita Olimpija 21 13 8 34
5 Mornar 20 13 7 33
6 Koper Primorska 21 12 9 33
7 FMP 21 10 11 31
8 Igokea 21 7 14 28
9 Cibona 21 7 14 28
10 Zadar 21 6 15 27
11 Mega Bemax 21 6 15 27
12 Krka 21 6 15 27