XS
SM
MD
LG

Antićev pečat u Barseloni: Čaviju našao mjesto, Inijesti dao šansu

Radomir Antić

Srpski stručnjak Radomir Antić je 2003. godine kratko vodio Barselonu, do dolaska predsjednika Đoana Laporte koji ga je smijenio iako je Mister spasio sezonu i doveo klub do šeste pozicije u prvenstvu i plasmana u Kup UEFA u jednoj od najneuspješnijih sezona tima sa Nou Kampa (Antić došao u Barselonu kada je bila na 16. mjestu u ligi od 20 klubova).


Antić je pronašao pravu poziciju u timu za Čavija, a iz omladinskog pogona je u prvi tim prekomandovao Andreasa Inijestu.

Malo ko je tada vjerovao da će ovaj tandem obilježiti narednih desetak godina, kako u dresu katalonskog velikana, tako i španske reprezentacije.

Upravo su Čavi i Inijesta bili osovina “crvene furije” na evropskim prvenstvima 2008. i 2012. kada je Španija bila šampion, ali i na Mundijalu 2010. u Južnoj Africi kada je “furija” prvi put postala prvak globusa. 

Sa Čavijem i Inijestom reprezentacija Španije je uspjela ono što nikome do tada nije pošlo za rukom, da odbrani titulu prvaka Evrope, ali i da u isti mah bude kontinentalni i svjetski šampion.

Veliki udio u svim tim uspjesima Barselone i “crvene furije” imao je upravo jedan Srbin – Radomir Antić.

Zbog svega toga u Španiji je i nosio nadimak Mister, a poslije njegove smrti u ovoj zemlji ga svojataju kao svoga, i Real Madrid, i Atletiko Madrid, ali i Barselona!


Jedan je bio Radomir Antić o čemu govori i viber poruka Čavija koju smo ekskluzivno dobili od Borisa Vrhovca, čuvenog fizioterapeuta i svjetskog putnika. U poruci je pisalo: Dobar trener, da!