XS
SM
MD
LG

REPRINT: Fudbalski staleži

Fudbalsko društvo u BiH dijeli se na tri hijerarhijski poredana staleža: šalabajzere, probisvijete i marionete.
Prvi stalež je “najkvalitetnije zastupljen” u svim porama fudbalskog života čudne zemlje u srcu Balkana. On je ujedno i najmasovniji jer je prethodnih godina bilo plodno tlo za množenje bezveznjakovića.

U drugom staležu ima određen broj odbranih persona koje uz minimalno korišćenje moždanih vijuga drže prvi stalež i truju ono malo zdravog fudbalskog tkiva koje je ostalo. Pripadnici ovog fudbalskog staleža u BiH skloni su spletkama i vještačkom stvaranju sumnjivog kvaliteta zasnovanog na amoralnim principima.

Marionete se mogu nazvati još i jeftinim profiterima, ili kraće đonaši. Oni po dekretu “klimaju glavom” i kod njih je sve sjajno i bajno u fudbalu BiH. “Teku med i mlijeko”. A u Fudbalskom savezu sa sjedištem u Sarajevu caruju kriminal i lopovluk, pa nije čudo što na adresu Ferhadija 30 dolaze sudski pozivi.


Jasna klasna podjela u fudbalu BiH postala je još očiglednija nakon izjava bivšeg selektora Blaža Sliškovića koji je odlučio da progovori o muljanjima i kriminalu u FS BiH. Nešto iz ličnog, a nešto iz iskustva ljudi s kojima je nekada sarađivao (a koji su i danas vlast u FS BiH) popularni Baka je samo pokrenuo lavinu.

Dovoljna je bila samo jedna rečenica da se “prozvani” jave kao pečurke poslije kiše. Jer, riječ može jače da pogodi centar nego metak s najvećim kalibrom.

E, sada su na redu sakupljači gljiva… 
Slavko BASARA
(Komentar je objavljen u utorak, 21. aprila 2009. godine u “Glasu Srpske”)