XS
SM
MD
LG

Šljivić izvukao maksimum iz sezone pune poteškoća

Skijaška sezona za Paljanina, Marka Šljivića, ove godine je protekla uz dosta problema na koje se nije moglo uticati. Prvo je krenula nešto kasnije nego inače zbog nedostatka snijega, a onda je i završena ranije zbog pandemije koronavirusa. Između toga, Šljivić je doživio i jednu povredu u bitnom dijelu sezone, ali je uspio i da napravi dosta dobre rezultate i istakne se kao najbolji muški takmičar ove sezone u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

- Ova sezona je relativno kasno krenula zbog nedostatka snijega. Dosta trka je otkazano i nije bilo prilike da se naprave bolji rezultati. U početku sezone sam pravio dosta dobre rezultate, gotovo da nije bilo trke na koju sam otišao, a da nisam završio barem na podiumu. Međutim, bilo je i malo poteškoća u tom periodu zbog bolova u leđima. U periodu kada sam trebao da imam vrhunac forme desila mi se nesreža u kojoj sam skijom rasjekao nogu i bio sam van staze gotovo dvije sedmice. Po povratku na stazu trebalo mi je malo vremena i samopouzdanja da se vratim na prethodni nivo. Nakon toga nastavio sam ponovo sa dobrim rezultatima, ali na jačim trkama gdje je bilo realno da se napravi neki bolji rezultat nisam imao sreće. Sezona je i završena prije vremena zbog pandemije koronavirusa, a najčešće se najbolji rezultati prave u samom finišu sezone, pogotovo mi iz malih nacija koji imamo mali broj dana na snijegu, rekao nam je Marko Šljivić.

Već sada polako se počinje sa pripremama za novu sezonu, a pandemija koronavirusa je poremetila uobičajni ritam odmora i treninga.

- Sredinom marta sam iskoristio uslove na Jahorini da se iskijam i opustim i lagano zaključim sezonu. U ovom periodu kada bismo inače provodili vrijeme na glečerima primorani smo da ostanemo u kućama i snalazimo se na razne načine. Kada već nisam u mogućnosti da skijam plan mi je da odradim dobru bazu i uđem spremniji u sljedeću sezonu. Nadam se da će se ova situacija brzo završiti i da ćemo se uskoro slobodno kretati.

Što se tiče pobjeda ove sezone, Šljivić je trijumfovao na Sljemenu, dva puta na Ravnoj planini, na Kupresu i Zlatiboru, a podijume ima u italijanskom Ladurnsu, na Ravnoj planini i Zlatiboru.