XS
SM
MD
LG

Čekajući Godoa

Foto: Twitter

''Čekajući Godoa'' je poznato djelo Semjuela Beketa u kome glavni junaci čekaju Godoa ali bez previše uspjeha. Poput likova iz pomenutog djel i navijači Ferarija čekaju dugo na titulu a djeluje i da će čekati još neko vrijeme.

Ferari je ogroman brend i sigurno i najveći kada je u pitanju Formula 1. Još od Monaka 1950. godine, Ferari je redovan učesnik svih trka. Sve je počelo sa legendarnim Encom Ferarijem i sa pomenutom trkom u Monaku te je Ferari do danas nanizao 993 trke. Podaci i uspjesi su impresivni. Bili su 16 puta prvaci među konstruktorima a imali su i 15 šampiona među vozačima. Ukupno su ostvarili 237 pobjeda i preko 750 podijuma.

Prve dvije titule Ferariju donio je Alberto Askari 1952. i 1953. godine. Tri godine kasnije legendarni Fanđo donio je treću titulu timu iz Maranela. Potom je 1958. godine Majk Houtorn donio novu titulu Ferariju. Tokom 60-ih su osvojili dvije titule. Jednu je osvojio Fil Hil 1961. godine a drugu Džon Surtis 1964. godine. Sledeći prvak u redovima Ferarija bio je Niki Lauda koji je osvojio titule 1975. i 1977. godine. Dvije godine kasnije Džodi Šekter. A potom je uslijedila velika ''suša''. Do naredne titule u konkurenciji vozača, Ferari je čekao 21 godinu. Tada je uslijedila era najboljeg vozača svih vremena, legendarnog Mihaela Šumahera. Šumi je vezao pet titula u periodu od 2000. pa do 2004. godine. Tri godine kasnije, Kimi Raikonen donio je novu titulu. Tada niko nije ni slutio da će to biti poslednji naslov za Ferari i da će od tada ''postiti'' kada su titule u pitanju.

Dugih 12 godina Ferari je bez titule. Pošto je i F1 stala radi koronavirusa, možda čak ne bude trka cijele godine i možda se post Ferarija pproduži. A nije da nisu imali prilika za titulu. Samo godinu dana nakon Kimijeve titule, Masa je bio jako blizu tituli. Trebao je pobjedu u poslednjoj trci u Brazilu i da Hamilton bude slabije plasiran od petog mjesta.  Masa je pobijedio i samo ga je par zavoja dijelilo od titule. Hamilton je bio šesti a peto mjesto držao Timo Glok. Ipak, u samoj završnici počela je padati kiša, Nijemac se nije snašao i Hamilton ga je prošao i došao do titule.

Imao je Ferari i kasnije sjajnih sezona. Recimo 2010. godine vođena je velika borba. Sebastijan Fetel i Fernando Alonso su se borili do poslednje trke za pobjedu. Španac je ušao sa prednošću u poslednju trku i trebao je završiti kao četvrti da bi sigurno bio prvak. U kvalifikacijama je bio treći ali je u samoj trci bio jako loš. Bio je dugo zaglavljen iza da Renoa (Kubice i Petrova) i na kraju ih nije ni prošao. Završio je kao sedmi, Fetel pobijedio i tako je Ferari ostaio bez titule. I dvije godine kasnije vođena je velika borba između ova dva vozača. U poslednju trku Fetel je ušao sa 13 poena prednosti. Međutim, bio je loš i završio je šest. Da je Alonso prestigao Hamiltona i pobijedio, bio bi prvak. Međutim, završio je drugi i za tri boda izgubio titulu.

Potom je uslijedilo par zaista mučnih godina za Ferari. Došlo je i do promjene vozača. Otišao je Alonso a došao Fetel pred početak 2015. Međutim, nije to odmah dalo rezultata. Bilo je dobrih rezultata ali ne i kontinuiteta. Tek 2017. godine Fetel je ušao u borbu sa Hamiltonom. Ipak, odustajanja u Singapuru i Japanu, koštali su Fetela titule. Narednu godinu Fetel je sjajno otvorio. Pobijedio je u prve dvije trke. No, ključna je bila trka u Hokenhajmu. Fetel je ušao sa osam bodova više, držao sigurno vodstvo dok se Hamilton mučio. No, krenula je kiša, Ferari tradicionalno sporo reagovao a sve je to dovelo do toga da se Fetel zakuca u zid. Hamilton je sve znao iskoristiti i na kraju e došao do pobjede. Bilo je dosta do kraja ali se moglo naslutiti da je Fetel tu izgubio titulu. Prošla godina nije bila tako dobra za Ferari, bar iz ugla borbe za titulu. Međutim, Ferari je prošle godine dobio dosta. Šarl Lekler zamijenio je Kimija Raikonena. Iako mu je to bila prva sezona u Ferariju a druga u karijeri, Lekler je bio sjajan. Imao je nekoliko podijuma i dvije pobjede a na kraju ej imao 24 boda više od Seba Fetela. No, bili su daleko od borbe za titulu.

Zaista je nestvarno da je velikan doživio toliki pad u poslednjih 12 godina. Faktički, imali su neke četiri dobre sezone u tom periodu što je ispod svakog kriterijuma. A veoma često su sami sebe uništavali sa katastrofalnom taktikom.

U eri velikog Šumija, Ferari je bio sila. Sjajno su se nadopunjavali Šumi i Rubens Barikelo. Pored sjajnih vozača i bolida, imali su i sjajnu taktiku tih godina. Šef ekipe tada je bio Žan Tod a značajan posao obavljao je i Ros Braun. Često je Ferari tih godina kroz boksove nadoknađavao pozicije. Često su pravili preokrete a sve radi sjajne taktike.

A to je ono što Ferari godinama nema. Pogrešne odluke, pogrešni tajminzi i nejasno definisana pozicija prvog vozača. Bilo je situacija kada se Fetel borio za titulu a Kimi, koji nije bio blizu vrha, nije dobijao naređenja da propusti Fetela. Nije se jednom desilo da Fetel tako gubi dragocjeno vrijeme i bodove. Jeste da je lijepo kada se nadmeću i timske kolege. No, ako je jedan u borbi za titulu a drugi nije ni blizu, onda se sve treba podrediti tom bolje plasiranom vozaču. Na kraju krajeva, bar Ferariju nije imao ranije problem sa tim stvarima. Sjetite se Hokenhajma 2010. godine i čuvene poruke koju Masa dobija dok je prvi a Alonso drugi. ''Fernando je brži od tebe znaš šta to znači'', bila je ta čuvena poruka. Masa se sklonio, Alonso pobijedio a Ferari dobio novčanu kaznu. Tada su takve stvari bile zabranjene a danas nisu pa je nejasno zašto je Ferari često bio pasivan.

A nije samo to problem što se taktike tiče. Bilo je mnogo i bizarnih situacija. Znalo se dešavati da pozovu u boks oba vozača u istom krugu pa da jedan čeka dok drugom mijenjaju gume (Masa i Alonso u Kanadi 2011. godine). Bilo je i spore reakcije kada treba da se prilagodi uslovima na stazi i kiši. Nisu tako na vrijeme povukli Fetela u boksu u Hokenhajmu 2018. godine i faktički tako sami sebi izbili veliku priliku za titulu.

Tokom godina neuspjeha mijenjali su šefove, mijenjali ljude u boksu ali u suštini neke promjene nije bilo. Čekanje traje i pitanje je koliko će trajati. Ipak, svijetla tačka u cijeloj priči jeste Lekler. On je budućnost Ferarija i F1 i djeluje da je predodređen da kad tad bude prvak. Ferari je najduže na titulu čekao 21 godinu. Da li će trenutni post biti duži ili će ga Fetel ili Lekler prekinuti uskoro, pokazaće vrijeme. 

Bilo kako bilo jedno je sigurno. Ferari je veliki brend i simbol za F1. Bolje je za popularnost F1 da se Ferari što prije podigne jer sa konkurentnim i jakim Ferarijem, i F1 će biti popularna.