XS
SM
MD
LG

   Iz arhiva, Ženski rukometni klub " Izgradnja " Konjic

ŽRK Izgradnja , Konjic

Ženski rukomet u Konjicu se počeo igrati 1972. Godine, na inicijativu profesora Tahira Helje koji je u Drugoj osnovnoj školi u Konjicu kao nastavnik fizičkog vaspitanja krenuo sa Školom rukometa za djevojčice .

 Poslije je osnovan klub pod imenog  ŽRK " Partizan ". Do ratnih zbivanja 1992. godine klub se takmičio u Republičkoj ligi BiH i nekoliko puta je bio na pragu Međurepubličke lige, bivše države .

Nakon rata prvi klub u Konjicu koji je počeo sa radom je bio ženski rukometni  i na inicijativu sada  pokojnog  Muje Mustafića, braće Nimanović,  Nime i Envera, te uz pomoć direktora GP " Izgradnja ", Ante Raića koji je nesebično pomagao ovaj klub, klub je dobio novo ime Ženski rukometni klub " Izgradnja " Konjic .

Od 1997. do 2001. godine  ŽRK " Izgradnja " je igrala u eliti bh. ženskog rukometa, prve utakmice kao domaćini su se igrale, zbog obnavljanja Sportske dvorane, u Sarajevu, Hadžićima, Bugojnu, Ilidži .

Osim konjičkih rukometašica u ovom periodu iz Konjica su u eliti bh. sporta igrale ekipe, muški RK  " Konjic" , Košarkaški klub " Konjic " i Odbojkaški klub invalida " Havarija " .

Doajen bh. sportskog novinarstva Nikola Bilić - Noka je u Skenderiji ovjekovječio konjičke rukometašice koje su kao domaći sastava dočekale  ekipu Zmaja iz Tuzle.

 Na fotografiji su, stoje, trener Nimo Nimanović,  Ramiza Čabrić, Aida Pajić, Lejla Slato, Lejla Hadžajlija, Rašela Faladžić, Samira Hadžihusejnović, trener Enver Nimanović, predsjednik kluba rahmetli Mujo Mustafić, čuče, Lamija Ljeljak, Sanela Pajić, Azemina Bajramović, Mirela Macić, Mirnesa Macić, Lana Krčenda .

Dvije igračice ŽRK " Izgradnje " su igrale za A Reprezentaciju Bosne i Hercegovine, to su Ramiza Čabrić i Azemina Bajramović, dok su za juniorsku reprezentaciju BiH igrale Alma Nuhić i Maja Pranjić .