XS
SM
MD
LG

Kad je Srbija pokradena

Turska - Srbija

Košarkaška reprezentacija Turske je u najkontroverznijem meču ikada na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u svojoj domovini u polufinalu savladala Srbiju rezultatom 83:82.

Na klupi selekcije Turske je sjedio bosanskohercegovački stručnjak Bogdan Tanjević dok je Srbiju predvodio legendarni Dušan Ivković.

Srbija je imala prednost cijelim tokom susreta, a u posljednjih pet minuta su ušli sa plus osam, bilo je 72:64. Ipak, Turska se uspjela vratiti i tri minute pred kraj povesti 76:75.

Ušlo se u krajnje neizvjesnu završnicu, a četiri sekunde prije kraja Novica Veličković je pogodio za vodstvo 82:81 nakon čega je Bogdan Tanjević tražio timeout.

Poslije minute odmora, lopta je došla do Kerema Tunčerija koji je nagazio aut liniju i zatim položio za prednost domaćina rezultatom 83:82.

Uslijedile su žalbe Košarkaškog saveza Srbije, no one su bile bezuspješne uprkos činjenici da je ostala sekunda do kraja, Srbija nije uspjela pogoditi i Turska se plasirala u finale gdje je poražena od SAD-a dok je Srbija izgubila u duelu za treće mjesto od Litvanije.

Pogledajte ovu spornu situaciju.