XS
SM
MD
LG

Treba li Republici Srpskoj - Krupa?

 Spuštena je zavjesa na fudbalski šampionat Republike Srpske. Odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske prvenstvo je prekinuto, zbog koronavirusa, a tim Krupe je zasluženo izborio povratak u Premijer ligu.

Najbližem konkurentu Rudar Prijedoru su umakli   11 bodova. Niko, bez obzira na prekid šampionata, ništa Krupi ne može da zameri ili prebaci. Titula je čista, a tokom takmičenja bili su definitivno najbolji tim.

Plasmanom u Premijer ligu Bosne i Hercegovine čini se da ua Krupljani sebi nametnuli teške obaveze.

Klub koji isključivo finansiraju braća Ilić i njihova porodična firma, sada se naleze u izuzetno kritičnoj poziciji. Da bi nastupili u bh eliti oni moraju da izgrade reflektore, na svom stadionu, ali i da promijene podlogu na terenu. Igra Krupa na terenu sa vještačkom travom, a ona nije najboljeg kvalitete i zamijeniti se mora.

Svjesni su toga u Krupi, ali ako se objektivno posmatra to je bez pomoći šire društvene zajednice nemoguće. Krupa od Republike Srpske nije prošle godine dobila ni jedne marke. Grad Banja Luka im je na godišnjem nivou uplatila 48.000 maraka. Ostalo su ''namirivali'' braća Ilić.

Samo za poreze i doprinose uplatili su oko dvije stotine hiljada maraka. Gdje su tu plate, igračima, trenerima, održavanje stadiona, finansiranje mlađih kategorija... Krupa je možda jedini klub u Republici Srpskoj u kojoj najmlađi ne plaćaju da bi trenirali. Sve im je besplatno, od prevoza do Krupe iz Banja Luke i nazad, do odlazaka na takmičenja...

Moramo biti iskreni i reći da je tim iz Krupe jedan od najorganizovanijih i najboljih naši ne samo fudbalskih klubova. Nikada ni jedna afera, ni jedan incident na mečevima, nikada niko nije tužio Krupu za neispunjena obećanja.

Ko zna koliko klubova i iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine je igrao na njihovom terenu, koristio sve što im treba na stadionu, a da  Krupa nije tražila ni jednu jedinu marku. Klubovi koji su igrali u Krupi znaju to da cijene i poštuju. Na taj način je Krupa sebi pravila sportske prijatelje i sigurno će nastaviti tim pute, ali sada, ovog moneta i Krupi treba pomoć.

Kako u kratkom vremenu napraviti sve zahvate koji su potrebni da bi ekipa igrala u bh eliti. Ovo je trenutak da se jednoj zdravoj fudbalskoj priči pruži mogućnost za bitisanje.  

Ukoliko im se sada neko ne pridruži, ne pomogne, najzdravija fudbalska i sportska priča Republike Srpke će se naći u teškoj poziciji.

 Pandemija je uradila svoje, dobro uzdrmala privredu i ekonomiju, pa očekivati od braće Ilić da sami ''guraju'' jednu zdravu priču je iskreno  - neozbiljno.

S toga su sada na potezu Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Fudbalski savez Republike Srpske i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, te grad Banja Luka...


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8