XS
SM
MD
LG

Arapović pomiješao babe i žabe

Foto: Alchetron

Gostujući u podkastu ''Inkubator'' kod Ratka Martinovića, Franjo Arapović govorio je o svojoj košarkaškoj karijeri ali se dotakao i dešavanja tokom 90-ih godina prošlog vijeka. Tom prilikom Arapović je, narodski rečeno, pobrkao babe i žabe.

Naime, Arapović je govorio o sada već čuvenom silasku Hrvata sa postolja u Atini 1995. godine. Iako nije bio tada u reprezentaciji, Arapović je ''znao'' šta se dešava. A koliko je znao šta se dešava govori i sledeći podatak. Naveo je da su Hrvati otišli sa postolja jer su bili nezadovoljni suđenjem protiv SR Jugoslavije u polufinalu kada je Đorđević dao trojku za pobjedu.

Činjenica jeste da su Jugoslavija i Hrvatska igrale polufinale, činjenica jeste i da je Sale dao ''onu'' trojku ali ne na prvenstvu kada su Hrvati sišli sa postolja. Taj meč se desio dvije godine kasnije. A te 1995. godine, Hrvatska je ispala od Litvanije u polufinalu dok je Jugoslavija dobila domaćina Grčku. Zato su Grci tokom finala bili nastrojeni protiv Jugoslavije te 1995.

Arapović tako ne samo da nije uspio opravdati silazak sa postolja nego je ispao i neupućen pobrkavši prvenstva. Na kraju krajeva, pokušao je opravdati nemoguće tvrdeći da silazak sa postolja nije imao političku pozadinu. A imao je itekako. Jasno je od koga je stiglo naređenje. Od istog onog koji je zabranio košarkašima Hrvatske da pričaju i da se sastaju sa košarkašima Jugoslavije na tom prvenstvu, iako su bili u istom hotelu. Viđali su se po liftovima jer su oni sportisti i prijatelji ali javno su se morali distancirati da ne bi imali posljedica, baš kao što su morali napustiti svečanu ceremoniju radi naređenja koje je stiglo od vrha vlasti.

Ali očito je da Arapović ima problem sa Srbijom i jUgoslavijom. Vidjelo se to tokom njegovog gostovanja u pomenutom podkastu. Da li ga boli zlato SR Jugoslavije iz 1995, Saletova trojka dvije godine kasnije, Rašićeva bacanja 2010. godine ? A možda ga sve te situacije bole i ne može ih prihvatiti i dalje......