XS
SM
MD
LG

Razilaze se Fetel i Ferari

MARANELO - Ljubav njemačkog vozača Sebastijana Fetela i Ferarija počela je 2015. godine, a biće prekinuta na kraju ove, jer se četvorostruki šampion svijeta i italijanski tim nisu dogovorili o nastavku saradnje.

Fetelov ugovor sa Ferarijem ističe po završetku sezone koja još nije ni počela i veliko je pitanje da li će trke uopšte biti vožene, a pregovori o potpisivanju novog su propali. Nisu poznati razlozi zbog kojih saradnja nije obnovljena, ali se navodi da 32-godišnji Nijemac nije zadovoljan ponuđenom platom i saradnjom, koja je kraća od željene, a navodno mu je bila ponuđena još godina ugovora uz manja finansijska primanja.

- Ovo je zajednička odluka, obje strane smatraju da je tako najbolje. Nije bilo lako donijeti je. Ne postoji neki konkretan razlog za nju, osim vjere da je došlo vrijeme da se krene različitim putevima kako bi bili ostvareni ciljevi - rekao je direktor Ferarija Matija Binoto.

Fetel se oglasio i istakao da novac nije bio problem za produžetak saradnje, već da je došlo do zamora materijala.

- Da biste ostvarili najbolje moguće rezultate u ovom sportu, od ključne važnosti je da sve uključene strane rade harmonično. Tim i ja smo shvatili da više ne postoji zajednička želja da nastavimo zajedno poslije ove sezone. Sve ono što se desilo u posljednjih nekoliko mjeseci mnoge od nas natjeralo je da razmislimo šta su pravi prioriteti u životu. Finansije nisu igrale ulogu. To nije način na koji razmišljam kada donosim određene odluke, niti će ikada biti. Potrebno je iskoristiti maštu i primijeniti novi pristup situaciji koja se promijenila. Sebi ću dati vremena da razmislim šta je zaista važno kada je u pitanju moja budućnost - istakao je Fetel koji je prošlu sezonu završio na petom mjestu, a bolji od njega bio je klupski kolega Šarl Lekler, sa kojim će ekipa graditi svoju budućnost.

Odlazak Fetela iz slavne italijanske ekipe mogao bi da donese mnogobrojne promjene među vozačima. Kao najveći kandidat za nasljednika navodi se Karlos Sainc iz Meklarena i ukoliko se to obistini, u Meklaren bi onda mogao da pređe vozač Renoa Danijel Rikardo. Biće zanimljivo vidjeti i gdje će karijeru nastaviti Nijemac.

Britanski propisi

Čelnici “formule 1” pregovaraju sa vladom Velike Britanije kako bi bilo razjašnjeno da li nove mjere koje je ova zemlja uvela utiču na planove za održavanje trke na “Silverstonu”. Britanski premijer Boris Džonson objavio je da će oni koji dolaze morati da provedu 14 dana u samoizolaciji. To bi moglo da poremeti planove “F1” da održi dvije trke u Austriji (od 3. do 12. jula), a zatim dvije na “Silverstonu” (19. i 26. jula).