XS
SM
MD
LG

Nije Husić moralna gromada!

Predsjednik Tuzla sitija Azmir Husić se posljednjih dana promovisao u nekoga ko za sebe misli da je spasilac bh. fudbala. Na njegovu žalost to samo može da misli.

Oštre poruke koje šalje i funkcija koju obavlja daju dodatni ton njegovim optužbama, a koje preko pojedinih  bh. medija izgovara aktuelni predsjednik Tuzla Sitija nekadašnje Sloge iz Siminog Hana. Husić je dobio podršku nekolicine klubova koji su ga iskoristili kao glasnogovornika za napade na  odluka koje dolaze iz Republike Srpske.

Prav stvar koja mora biti jasna svima, je da niko nije veći od odluka državnih ministarstava, a NFS BiH ne može narediti da se igra Premijer liga , bez jasnih odluka entitetskih štabova. To je nešto što bi morali shvatiti svi oni koji žele da se uhvate u koštac sa dokazivanjem istina.

Izgovorio je Husić proteklih dana  svakakvih rečenica i uvreda, ne mareći pritom koliko njegove riječi imaju veze sa stvarnošću. Glavna stvar u cijeloj priči u kojoj griješi i Husić, ali i njegovi istomišljenici, je da ni jedan klub, njegov predsjednik, ali ni kantonalni/županijski ili ektitetski savez ne mogu mijenjati odluke državnih organa i ministarstava.

Optužiti nekoga da je fudbal žrtva "neke politike" je krupna riječ. Nećemo se baviti politikom, nemamo ni namjeru, ali evo samo jedno pitanje za gospodina Husića.

Sve i da jeste tako kako on kaže, a nije, zašto onda ni jedno takmičenje nije pokrenuto na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine? Zašto se ne obrati tamošnjim savezima i organima vlasti Azmir  Husić i kaže im da su stvoreni svi uslovi za početak, odnosno nastavak prvenstava i tako pokaže da je u pravu?

Ne želimo da budemo patetični, ali ko još misli da neko laže u izvještajima o oboljelim i mrtvim, koje svakodnevno dolaze iz UKC Banja Luka? Da li je nečiji kapital koji je uložio važniji od nečijeg života?

Na posljednjim sastancima koje organizuje savez sa klubovima, svi su deklarativno bili za nastavak prvenstva u Premijer ligi BiH. To je sasvim normalno i ljudski da se očekuje nastavak prvenstva, u kojem svako ima svoje ambicije i želje da napravi što bolji rezultat.

Problem nastaje onog momenta kada se pred klubove postavi pitanje šta su konkretno uradili kako bi se osigurali uslovi za igru? Odgovor je ništa ili gotovo ništa. U grupu klubova koji su uradili "ništa" spada i Husićev klub. Poruke koje šalju preko pojedinih medija oko raspodjele novca iz kase NFS BiH su prazne priče. Prvenstveno što je jasno svakome ko iole poznaje način funkcionisanje saveza da i dva entitetska saveza žive na račun državnog saveza, a na neki način i klubovi.

Optužbe da će NFS BiH dobijenih sredstva od UEFA i FIFA  izdvojiti mrvice za klubove, a spominjalo se  "samo" 720.000 KM klubovima, a ostalo uzeti sebi, je bio sam pokušaj da se bh javnost digne protiv čelnike saveza (koji nisu bezgrešni daleko od toga)..Na kraju je je NFSBiH  vrlo tranparento rekao koliko je odvojio za klubove Premijer lige, ali i za entitetske saveze...

Da se vratimo na Azmira Husića. U bh. javnosti se pojavio dolaskom u Slobodu, kada je ona nastupala u Prvoj ligi FBiH. Predstavljen je kao spasilac i čovjek koji "daje šakom i kapom", brzo je apsolvirao prvoligaško takmičenje, (tačnije rečeno ispekao zanat, koji mu je poslije trebao za borbu sa Slogom), odveo Slobodu do evropskih nastupa, ali onda zbog neslaganja sa politikom u Tuzli, napustio klub. Iako je sa Tuzlacima bio u borbi za duplu krunu, svi ga pamte po "aferi Punac", koja je svoj epilog dobila na sudu, a Husić je taj spor sa čelnlnicima  FK Sarajevo izgubio na sudu!

Potom na scenu dolazi sa  Slogom Simin Han, sa kojom je beskrupulozno pregazio prvoligaško takmičenje. Puno je intriga izazvala ta sezona, a ostaće upamćena kao jedna sa najviše afera zbog sudijskih odluka.

Najavljivao je Husić da će sa Slogom  u Evropu, ali se u stvarnosti borio za  premijerligaški opstanak do posljednjeg kola. Upravo je iz te sezone Husić osvanuo kao jedno od glavnih lica u akciji Var, koju je sprovela SIPA, a  zbog mahinacija sa sudijama. Čudno je bilo da je upravo dva dana prije akcije SIPA-e, Husić otišao na službeni put u SAD, a još čudnije je kako je naglo "nestao", sa spiska optuženih u ovoj akciji?

U međuvremenu je sa Tuzla Sitijem stigao nadomak borbe za Evropu, stvorivši jedan respektabilan tim, koji je samo njegovim hirovima završio ispod crte koja sada boli Husića.

Mijenjao je trenere jer nisu htjeli da mu klimaju glavom, svaki faul koji je sviran protiv njega, tragično je opisivao i padao u nesvijest pred medijima. I tu naravno nema ništa čudno. Treba tražiti sankcionisanje svih odluka koje nisu u skladu sa pravilima fudbalske igre. Ali  da bi mogao da postaneš moralna ikona, za kakvu želiš da se predstaviš, moraš takav biti i kada se slične  odluke donose na štetu tvojih protivnika.

Kao u utakmicama protiv Zvijezde 09 na Tušnju  ili kada na Pecari pobijediš uz neke sumnjive odluke. Bar je tako izgledalo sa strane.

Na kraju, kao javna ličnost g. Husić, bi  morao paziti na svaku izgovorenu riječ, jer ona ima posebnu težinu. Moralisanje je opasna kategorija, a mogu moralisati samo oni istinski čisti, ljudi iskrenih namjera i djela, pa bi bilo dobro da se zapita ima li pravo na to.