XS
SM
MD
LG

Fantomsko pismo Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vladi Republike Srpske

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je danas (iznenada) održao svoju sjednicu i raspravljao o eventualnom nastavku šampionata. Donesena je odluka da se Premijer liga nastavi 6. ili 7. juna, a da se okonča 25. jula ili 2. avgusta.

Prvo bi krenula dakle ligaška takmičenja, a nakon toga i utakmice Kupa Bosne i Hercegovine. Ova odluka je donesena na zahtjev UEFA. Naime, iz Niona su tražili, da se bez obzira na stav nadležnih entitetskih institucija, a koje inače propisuju obavezne  mjere zbog epidemije koronavirusa, da Fudbalski savez donese odluku o Premijer ligi, a ona  će ona biti  sprovedena, to su u dopisu UEFA naglasili, samo ukoliko to potvrde i vlasti u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovini.

Dakle, ova odluka bh. kuće fudbala u ovom trenutku nema nikakvu validnost, jer prema ranije iskazanim stavovima u Republici Srpskoj bi se takmičenja mogla pokrenuti tek 1. jula.

Federalno Ministarstvo zdravlja se još nije oglasilo oko datuma nastavka takmičenja. Dali su preporuku da se može početi trenirati, pa neki klubovi u Federaciji Bosni i Hercegovini, lagano počinju da rade, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske je takođe stava da bi se od 18. juna moglo ulaziti u trenažni proces. Dakle, trenažni proces da, ali utakmice još uvijek ne.

Taj stav institucija Republike Srpske ''pogurao'' je administraciju Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da pošalje juče pismo Vladi Republike Srpske, tačnije Republičkom štabu za vanredne situacije. Pismo je potpisao Adnan Džemidžić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Ono što je veoma zanimljivo je da niko iz Fudbalskog saveza Republike Srpske, prema našim povjerljivim izvorima,  nije znao da je pismo otišlo. Nikome nije rečeno, pa čak ni članovima Izvršnog odbora. Pismo je otišlo juče, u 13 časova i 12 minuta,  a danas je održana hitna vanredna on lajn sjednica Izvršnog odbora. Kome i zašto se tako žurilo sa sastankom?  Zašto se prećutalo pismo?

Ovo podsjeća na ona ne tako davna  vremena kada se pisalo UEFA, a da niko nije znao u Fudbalskom savezu Republike Srpske ni šta je pisano, ni ko je pisao, ni kako je pismo otišlo ka UEFA?

Mi smo u posjedu pisma Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Dobili smo ga na osnovu Zakona o pristupu informacijama...

 

Vjerovatno će se u narednim danima i o ovom pismu više pričati i pisati, jer je mnogo nedoumica i osnovna stvar je šta se sa tim pismo željelo. Ako se tražio odgovor Vlade Republike Srpske, odnosno Republičkog  štaba za vanredne situacije, nije im ostavljeno bilo praktično mnogo vremena za odgovor.  Ni jedan dan. Pismo otišlo 13. maja,  a danas se odražao sastanak Izvršnog odbora!

 

Pitamo se da li će doći konačno vrijeme da se počne unutar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine o svemu transparentno raditi??? Bez ''fantomskih'' pisama.

Moraće se, želio to neko ili ne.

 

 

 

 

 

 

 


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8