XS
SM
MD
LG

Bez šampiona i ispadanja ako se šampionat prekine

Danas je Željezničar na svojoj zvaničnoj stranici obavijestio sportsku javnost da je dostavio svoje viđenje trenutne fudbalske situacije krovnom bh savezu. 

FK Željezničar obavještava svoje članove, navijače, sponzore i prijatelje da je Klub dostavio NS/FS BiH zvanični stav o nastavku prvenstva, odgovore na postavljeni Upitnik, te detaljan plan organizacije utakmica i trenažnog procesa.

Sva fudbalska takmičenja u Bosni i Hercegovini, a u vezi s virusom KOVID-19, odgođena su 12. marta 2020. godine. Svakodnevno prateći sredstva javnog informisanja možemo reći da je epidemiološka situacija u BiH zadovoljavajuća, a to nam potvrđuju i odluke nadležnih organa kojima su skoro sve djelatnosti vraćene u rad, a po našem mišljenju vrijeme je i za sport.

Stav FK Željezničar o nastavku svih fudbalskih takmičenja u BiH je jasan – najtrofejniji bh. klub želi nastavak odigravanja BH Telecom Premijer lige BiH i Kupa naše zemlje, te da tako na zelenom terenu dobijemo odluke o prvaku, osvajaču Kupa, ekipama koje će predstavljati BiH na evropskoj sceni, te o mjestima koja vode u niže rangove.

NS/FS BiH je u protekloj sedmici klubovima dostavio Upitnik koji sadrži pitanja o nastavku igranja prvenstva, a FK Željezničar je dostavio krovnoj kući bh. fudbala odgovore na sva pitanja, te detaljne dokumente koji se odnose na:

Plan organizacije utakmice kao domaćin;

Jasan i precizan plan odlaska i putovanja na gostujuće utakmice;

Spisak mjera i uputa o ponašanju igračima i ostalom osoblju između utakmica, treninga, i sl..

Planovi koji su dostavljeni sadrže sve detalje kao što su organizacija i sprovođenje trenažnog procesa, testiranja na KOVID-19, stalna dezinfekcija svlačionica i prostorija na stadionu, odlazak na gostujuće utakmice i boravak u karantinu, organizacija domaće utakmice, dolazak ekipa i službenih lica na stadion, te plan o organizaciji medijskih aktivnosti.

Smatramo da se takmičenje treba završiti u postojećem formatu ukoliko to epidemiološke mjere i odluke nadležnih organa u FBiH i RS budu dozvoljavale. Ipak, ukoliko se ne bi stvorili uslovi za nastavak prvenstva od 07.06.2020 god. kako je predloženo na video sastanku 14.05.2020, FK Željezničar je NS/FS BiH i svim klubovima dostavio četiri prijedloga termina i formata takmičenja, a sve u cilju regularnog i sportskog završetka takmičenja. Svi ovi prijedlozi su u potpunosti sa preporukama i uslovima  koje je propisala i UEFA.

FK Željezničar smatra da je nastavak BH Telecom Premijer lige BiH i Kupa BiH realan, a pogotovo zbog popuštanja mjera u proteklim danima, te ističemo da zbog neigranja utakmica klubovi mogu izgubiti značajna finansijska sredstva, a s obzirom na već tešku situaciju u bh. fudbalu i općenito u sportu to bi bio jako težak udarac za klubove.

Nadamo se da ćemo krenuti putem skoro svih evropskih država i liga iz regije koje su se odlučile za nastavak fudbalskih takmičenja i pored toga što su imale težu epidemiološku situaciju i statistički mnogo više zaraženih. Ukoliko ipak dođe do odluke o prekidu prvenstva stav FK Željezničar u slučaju prekida prvenstva, a u vezi s plasmanom na tabeli, je da nijedna ekipa ne napusti Premijer ligu BiH, da se ne proglasi prvak, te da nastup u evropskim takmičenjima ostvare ekipe po trenutnom stanju na tabeli. Ipak, nadamo se da do prekida prvenstva neće doći. a da je svima jasno da fudbal bez navijača, a pogotovo bez igre nema smisla.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8