XS
SM
MD
LG

Knežević stiže pod srpsku zastavu

Gogi Knežević

Jedan od najtrofejnijih boksera Austrije Gogi Knežević najavljuje da će od sada svoju profesionalnu karijeru nastaviti pod srpskom licencom. Knežević, koji je bio prvi osvajač jedne WBC titule u istoriji austrijskog boksa, kaže za Tanjug da je razočaran ponašanjem Bokserskog saveza Austrije i da je zbog toga odlučio da od sada boksuje pod srpskom licencom.

"Već sam postigao dogovor o tome sa srpskim savezom. Ubuduće ću na moje borbe u ring ulaziti sa srpskom i austrijskom zastavom. Nosiću i dalje austrijsku zastavu uz srpsku zato što me mnogo fanova iz Austrije podržava. Austrijski fanovi su me uvijek podržavali, ali ne i Bokserski savez Austrije", kazao je Knežević.

On je rekao da Bokserski savez Austrije, iako je već godinama najuspješniji bokser te zemlje, nikada nije želio da ga podrži.

Kao primjer naveo je da, nakon poraza u borbi u Hamburgu, kada je, kako tvrdi, nepravedno izgubio odlukom sudija, Bokserski savez nije želio da stane uz njegovu žalbu.

"Ni oko revanš borbe sa Markusom Naderom, koji je dogovoren ugovorom, Savez nije mrdnuo prstom", kaže on.

Knežević ističe da ga je austrijska publika uvijek prihvatala, ali ne i Savez, a smatra da je to zato što se preziva na "ić".

Tako su, tvrdi, kada je postao prvak Evrope u WBC-u, zvali novinare da kažu da se ne radi o svjetskoj tituli i da ne treba da pišu o tome, iako je to prva titula u tom svjetskom savezu koju je ikada neki bokser za Austriju osvojio.

"Do sada nikada nisam reagovao na takvo ponašanje Saveza Austrije, ali pošto sam pred kraj karijere, odlučio sam da im pokažem žive i da vide da sa mnom ne mogu da se igraju. Takođe želim i svom srpskom narodu da pokažem da mogu da pobjeđujem pod srpskom zastavom", poručuje Knežević.

Inače prvu profi-borbu 2004. godine on je imao pod srpskom licencom, a 2006. bio je i prvak Srbije.

Tek nakon toga počeo je da boksuje za Austriju, gdje živi.

"Ponosan sam i zahvalan Austrijancima kao narodu i publici, ali Savez me je mnogo u 15 godina bavljenjem ovim sportom bojkotovao i sputavao", kaže dalje.

Istakao je da njegov slučaj nije jedini u austrijskom sportu, i da je čest slučaj da sportisti odu u inostranstvo nakon što ih savez ne cijeni i ne podržava.

"Namjerno ću da se vratim u ring i vratim WBC titulu, ali ovaj put sa srpskom licencom, i pokazati austrijskom savezu da ne mogu da me polome ", poručuje Knežević.

Knežević je bivši svjetski prvak PBU, GBU, i interkontinentalni svjetski prvak WBF, kao i evropski prvak WBC.

Inače, Knežević, iako je počeo da trenira boks sa šest godina, najprije se bavio košarkom, te je i bio u mladoj reprezentaciji Austrije, a imao je i potpisan profesionalni ugovor sa košarkškom ekipom.

Od svoje 20-te godine on se vratio boksu, gdje je najprije boksovao u Srbiji, a potom pod trenerskom palicom jednog od najpoznatijih boksera u istoriji Austrije Edipa Šećovića kojeg su nazivali "bikom iz Srbije", osvojio je titulu u Austriji.