XS
SM
MD
LG

Lale: Želimo dati fudbalskim centrima još jednu šansu

Potpredsjednik FSRS i predsjednik komisije pri Savezu koja je imala zadatak da pripremi reorganizaciju i način proširenja liga, Milorad O. Lale, u razgovoru za naš portal rekao je da se prijedlogom da Prva liga Republike Srpske broji šesnaest ekipa željela dati još jedna prilika fudbalskim centrima.

- Imali smo malu ligu i kratko prvenstvo. Velike su bile pauze, a uz to htjeli smo da fudbalskim centrima nekim damo još jednu šansu da se održe. Mada, nikad niko njima nije uskratio nikakvu šansu, niko im nije branio da uđu u Prvu ligu Republike Srpske. Cilj nam je da probamo još jednom da lokalne zajednice nagovorimo da podrže klubove i da sve to ide prema naprijed, rekao nam je Milorad O. Lale.

Izvjesno je da će ući po dvije prvoplasirane ekipe iz drugih liga, ali istovremeno Lale otkriva da je Jedinstvo iz Žeravice ponovo odustalo, te da će umjesto njih trećeplasirana Sloga u viši rang.

- Direktno su se plasirali u proširenu ligu četiri prvoplasirane ekipe, Leotar i Drina sa ''Istoka'' i sa ''Zapada'', Borac iz Kozarske Dubice i Jedinstvo iz Žeravice, ali oni su navodno odustali u startu, te će umjesto njih ići Sloga iz Doboja. Ostale ekipe će biti pozvane da se priključe u Prvu ligu Republike Srpske, za sada je to stav komisije i ko dobije poziv on će moći da se izjasni da li želi da uđe u Prvu ligu, a prednost će imati ekipe koje su bolje plasirane na tabeli. To je prvi kriterij prilikom ulaska. 

FSRS će malo 'progledati kroz prste' ekipama prilikom licenciranja zbog novonastale situacije.

- Biće spuštanja kriterija, ali i to ne može ispod nekog svakog kriterija. Ekipe će morati imati tri omladinske takmičarske selekcije, a ne da ih samo ima na papiru. 

Spominjala se i bankarska garancija od ekipa da će imati dovoljno finansija da završe takmičenje.

- O tome će morati razmatrati Izvršni odbor, komisija to ne može sama da odlučuje. 

Objasnio nam je potom i kako ide proces za ulazak u Prvu ligu Republike Srpske.

- Ko dobiju pozivnicu to je zvanično. Odnosno, prvo ide upitnik za izjašnjavanje, pa onda aplikacija za Prvu ligu Republike Srpske. Onda stupa na snagu komisija za stadione i bezbjednost, pojačana komisijom za realizaciju takmičenja, i onda ćemo sve na licu mjesta vidjeti. Odluka će biti početkom juna. Komisija do kraja maja treba da pripremi.

Druga liga je ostala ista kao i ranije, dok su Regionalne lige prepuštene Područnim fudbalskim savezima. Planirano je bilo da se i  reorganizuje Druga liga.

- Bilo je razmišljanja. Ja sam lično predlagao tri Druge lige, i ljudi su bili složni da pomognemo ''Istoku''. Međutim, teško je u ovom trenutku bilo razbiti Druge lige jer se popunjava Prva liga sa velikim brojem klubova i onda bismo imali poteškoće oko popunjavanja drugih liga, zaključuje Milorad O. Lale.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8