XS
SM
MD
LG

Prekinuta i Prva liga Federacije BiH, jesu li i za to lobirali iz Republike Srpske?

Fudbalski klubovi Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine juče su, pa gotovo jednoglasno odlučili da se šampionat u kojem oni nastupaju prekine. Bili su predstavnici klubova čini se veoma objektivni i jasno i glasno kazali da nema uslova da se prvenstvo nastavi. Samo je GOŠK bio da se igra.

Prošla je ta odluka federalnih prvoligaša bez velike pompe i galame. Svima je u ovoj nesrećnoj zemlji jasno da se fudbal neće moći igrati i da treba takmičenja zaustaviti. Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan. Presiromašni smo mi da ispunimo sve odluke potrebne za eventualni nastavak. Novca nema ni za osnovne namjene, a ne za dezinfekcione tunele, testiranje, karantin, stalnu dezinfekciju... Razmišljali su u prvoligašima Federacije Bosne i Hercegovine o zdravlju prije svega igrača, pa svih ostalih unutar klubova, trenera, oružara, administra tivaca. Njihovo zdravlje je mnogo važnije od bodova, plasmana u viši rang takmičenja. Sabrali su dva i dva i rekli, nema fudbala.

Gotovo ista situacija je i u premijerligaškim klubovima, ali oni neće da budu objektivni i iskreni i kažu da nisu u stanju da organizuju takmičenja u ovom trenutku. To je prava i jedina istina. Sve ostalo nema mnogo veze ni sa logikom, ni sa istinom. Proteklih dana su mnogi optuživali vlast Republike Srpske i pojedince, a tu prije svega mislimo na Vicu Zeljkovića, da su oni krivi što se premijerligaško prvenstvo neće nastaviti. Navodno zbog Borca, jer bi prekidom imao otvoren put ka Evropi.

Otrovne strelice su se konstantno slale na pomenute adrese, a onda dođe sjednica sa prvoligašima Federacije Bosne i Hercegovine i sve im padne u vode. Čak 15 klubova je bilo protiv nastavka šampionata, a nama ostaje samo da se upitamo da li su se to vlasti Republike Srpske i Vico Zeljković infiltrirali u redove prvoligaša?