XS
SM
MD
LG

Strah od Želje i Sarajeva

Generalni sekretar FS BiH, Adnan Džemidžić

Nastavak Premijer lige BiH je u magli, sve je izvesnije da će se sezona 2019/20. zaključiti posle 22 odigrana kola (svako igrao sa svakim dvokružno, preostao još jedan krug od 11 kola da se odigra), samo je potrebno doneti još zvaničnu odluku. U neautoritetivnom i smušenom Fudbalskom savezu BiH kao da čekaju da to neko drugi zaključi i donese umesto njih, iako je Izvršni odbor “krovnog” Saveza doneo odluku da se takmičenje nastavi.

Ipak, biće da je to samo prebacivanje loptice na teren kriznih štabova Republike Srpske i Federacije BiH koji procenjuju epidemiološku situaciju i donose odluke o merama usled koronavirusa. I dok su u Republici Srpskoj jasno i glasno rekli da pre 1. jula je nemoguće igrati utakmice, dotle u Federaciji BiH se još uvek “mudruje”, tako da je ostao “vakuum” između entiteta koji tvore “Dejtonsku zemlju”.

- Rok za nastavak prvenstva 7. juna Izvršni odbor je odredio kako bi se sezona u normalnom ritmu mogla privesti kraju. Ukoliko startujemo 1. jula nemamo dovoljno slobodnih termina, čak ni sreda – subota, kako bismo odigrali preostalih 11 prvenstvenih kola, te polufinale i finale Kupa BiH i timove za Evropu prijavili UEFA do 3. avgusta. Pogubno bi bilo za zdravlje igrača da se utakmice igraju svaki drugi dan. Primarno je da ih sačuvamo od težih povreda pa i od zaraze ukoliko nadležne institucije misle da nije sigurno igrati u nekim delovima zemlje zbog koronavirus. “De fakto” prema trenutnom stanju fudbalska sezona u BiH neće se nastaviti. Međutim, činimo sve što je u našoj moći i činićemo u narednim danima da pokušamo naći rešenje za nastavak sezone, što je i preporuka Evropske fudbalske asocijacije. Razgovori se i dalje vode. Pričaćemo još jednom sa svim stranama do 25. maja, kada je rok UEFA da se izjasnimo nastavljamo li prvenstvo. Analiziraćemo dodatno. Moramo uzeti u obzir sve rizike. Organizacija utakmica morala bi biti u skladu sa striktnim planom mera koje je klubovima poslao FS BiH. Na okolnosti i odluke državnih i entitetskih organa ne možemo uticati. U BiH još niko van snage nije stavio stanje prirodne nesreće. Nećemo učiniti nijedan korak na štetu igrača, trenera, sudija, svih učesnika utakmica, to jest klubova i fudbala – rekao je Adnan Džemidžić, generalni sekretar FS BiH.

Za razliku od Fudbalskog saveza Republike Srpske koji je još 8. maja proglasio kraj prekinute sezone usled pandemije koronavirusa u Federaciji BiH ta odluka još zvanično nije doneta. Ali imajući u vidu stav veći federalnih premijerligaša odluka je donesena, samo treba da se i zvanično verifikuje. Naime, petnaest od šesnaest prvoligaša je “glasalo” za prekid sezone, samo njen nastavak želi bivši premijerligaš GOŠK iz Gabele, koji je pored borbe za titulu obezbedio i plasman u polufinale Kupa BiH. Ako se nešto nepredviđeno ne dogodi novi premijerligaši su, pored Krupe, šampiona Republike Srpske, i fudbaleri sarajevskog Olimpika koje s klupe predvodi Darko Vojvodić.

Ono što je otežavajuća okolnost i što čelnim ljudima FS BiH donosi frustracije činjenica da se sarajevski večiti rivali Sarajevo i Željezničar ne slažu oko epiloga prvenstva. I dok u “bordo” timu, kao prvoplasiranom na tabeli, priželjkuju novu šampionsku zvezdicu, dotle na Grbavici ističu da ukoliko se sezona prekine ne bude proglašen šampion. Taj sukob dva kluba unosi mnogo dilema i nedoumica u rukovodeće strukture FS BiH, a pomalo izaziva i strah od odmazne navijača jednog, odnosno drugog kluba ukoliko ne budu ispoštovani njihovi stavovi.

U tom kukavičluku krije se odgovor što FS BiH još uvek nije “presekao” sezonu 2019/20. iako je i vrapcima na grani jasno da od njenog nastavka nema ništa. To je očigledno iz svih parametara i “nalaza” nadležnih entitetskih institucija, ali… FS BiH nikada nije imao autoritet da reši i mnogo lakše slučajeve, a ne ovu komplikovanu i zapetljanu situaciju, pa je i ovoga puta loptica prebačena na terenu nadležnih ministarstava u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Zato čelnici FS BiH očekuju da neko umesto njih kaže – gotovo je, kraj je!

Rok za izjašnjavanje polako ističe, brzo će ponedeljak, 25. maj!

 Komisija obilazila stadione

U svoj ovoj gunguli Savez je poslao nadležnu Komisiju za obilazak premijerligaških stadiona, navodno da se utvrdi da li oni mogu da ispoštuju organizovanje utakmica u vanrednim okolnostima. Članovi Komisije su, naravno, naplatili dnevnice iako su radili “uprazno” ozbirom da je nastavak sezone na “dugom štapu”.

Pored toga rezultati ove “vizite” su poražavajući, samo retki stadioni mogu da ispoštuju “kovid uslove” za organizaciju utakmica, ali to nije zvanično objavljeno. U BiH i u “normalnim” uslovima mnogi premijerligaši ne ispunjavaju uslove za takmičenje jer imaju veliki problem sa infrastrukturom, pa im se “gleda kroz prste”.

Ko će gde

Ako sezona 2019/20. bude zvanično prekinuta i završena, Sarajevo će biti šampion i igraće kvalififikacije za UEFA Ligu prvaka. BiH će u kvalifikacijama za Evropsku ligu imati tri predstavnika, po trenutnom palsmanu na prvenstvenoj tabeli, a to su: Željezničar (Sarajevo), Zrinjski (Mostar) i Borac (Banjaluka). U tom slučaju završnica Kupa BiH (polufinale i finale) se ne bi igralo.

 


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8