XS
SM
MD
LG

Marija Ilić: Spremna sam za nove životne izazove

Trenutno nastupa u Kazahstanu

Rijetki su slučajevi kada u fudbalu u Srbiji, stigne mlada igračica koja započne karijeru u nekom klubu, pa svoju karijeru nastavi u nekom klubu u Evropi, a ako kažemo da se to dogodilo u ženskom fudbalu, onda to izgleda još nevjerovatnije. 

Šta je recept za to? Rad, borba, rad. Konstantno guranje naprijed, ne osvrtanje u prošlost. Nove vizije, visoke ambicije, rad na sebi. To je sve uspjela Marija Ilić, koja je prošle godine iz Spartaka prešla u Kazahstanski BIIK Kazygurt.

Pa Marija Ilić je, ko zna više, koja igračica koja je otišla iz Srbije i napravila neki inostrani angažman. Ima tu Jelena Čanković, Allegra Poljak, Nevena Damjanović, Ivana Damnjanović, Dina Blagojević.. Ih, kada bi počeo da nabrajam, može sve da stane u jednu veliku bilježnicu.

Osim što je osam godina nosila dres Spartaka iz Subotice, Marija je već nekoliko godina i standardna reprezentativka ženske "A" selekcije Srbije. Ponekad se novinaru desi da uradi intervju i po svom ćefu, a jedan od takvih je bio i ovaj današnji.

Marija Ilić

Marija Ilić govorila je za www.sportdc.net

- U Srbiju sam došla 19. aprila, baš kada je i počelo vanredno stanje. Provela sam 28 dana u kućnoj izolaciji, a za to vrijeme sam trenirala u kućnim uslovima, gledala filmove, serije, čitala, preko noći je sve stalo, ali vremenom se čovjek navikne i nauči da živi u takvim uslovima. Osjećam se dobro nakon ukidanja vanrednog stanja u našoj zemlji i karantina. Spremna sam za nove životne izazove.

Kakva je situacija što se tiče lige u Kazahstanu? Imaš li neke konkretne informcije?

- Pa što se toga tiče, u Kazahstanu prvenstvo počinje krajem maja i završava se negdje tako u novembru.  Ja trenutno imam neke nezvanične informacije da bi se ove godine zbog svega ovoga oko korone prvenstvo moglo početi nekada u junu. Međutim, što se toga tiče, ja sam veliki optimista, vjerujem i nadam se da ću imati dosta utakmica ove sezone. 

Kako se osjećaš u toj državi?

- Kazahstan je veoma lijepa zemlja, bogata velikom istorijom, sa dosta drugačijom kulturom i naravno običajima. Meni se dopada tamo bukvalno sve. Osjećam se stvarno fenomelnao. Živim u Shyzmkentu koji je treći najveći grad u toj državi. Službeni jezik je Kazaški koji je i njihov maternji jezik kao i Ruski. Gotovo svi govore Ruski, a kao što znamo on je sličan našem jeziku. Brzo sam ga naučila, tako da nisam imala problema oko komunikacije. Osjećam se kao kod kuće. Moj tim je druga porodica, imamo fenomenalnu atmosferu i svi se odlično slažemo.

Kako gledaš na utakmice ženske "A" selekcije u dosadašnjim kvalifikacijama?

- Moje mišljenje je da smo napravili dobru podlogu i formu tempirale za deveti jun. Trebalo je da gostujemo u Austriji i da se borimo sa njima za baraž. Međutim, sada je još uvijek sve neizvjesno, ne zna se još uvijek tačan datum odigravanja zaostalih utakmica u kvalifikacijama. Ja vjerujem u moj tim i znamo da ćemo dati sve od sebe da odemo u baraž. To bi bio sjajan i istorijski uspjeh, ne samo za reprezentaciju, nego i za ženski fudbal u Srbiji.

Na kraju, Marija mi se zahvalila što sam je pozvao da razgovara sa mnom. A takođe i ja joj se zahvaljujem što je odvojila svoje vrijeme, te joj ovom prilikom želim puno sreće u nastavku sezone i u daljoj karijeri. 

Reprezentativka Srbije


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6