XS
SM
MD
LG

Kraj karijere zlatnog delfina

Foto: AFP

Jedan od najtrofejniji srpski vaterpolista Slobodan Nikić odlučio je da završi karijeru i posvetiće se trenerskom poslu.

Sve je počelo onom čuvenom utakmicom protiv Hrvatske u Kranju, koja se nažalost više pamti po sukobu navijača nego po pobjedi srpskih vaterpolista. To je bilo prvo zlato za Nikića, a Evropsko prenstvo će osvojiti još četiri puta, svjetsko zlato će triput staviti oko svog vrata, dok u Svjetskoj ligi, Svjetskom kupu i Mediteranskim igrama zna samo za zlatna odličja. Jedan od najbolnijih poraza ove generacije je svakako finale na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine od Mađarske, onda zbog povrede propušta Igre u Pekingu, da bi novi bolni poraz doživjeli u polufinalu od Italije četiri godine kasnije, no bronza je bila tu. I onda dolazi na red Rio, zadnji test Nikiću i kapitenu Živku Gociću. Bilo je problema na početku, ali kada je bilo najpotrenije „delfini“ Dejana Savića su pokazali klasu i osvojili su dugo čekano olimpijsko zlato.

Na kraju su baš njih dvojica u decembru 2016. godine igrali oproštajni meč od reprezentacije kada su igrali protiv selekcije svijeta, a Nikić je taj duel obilježio postizanjem gola nogom. U takođe trofejnoj klupskoj karijeri sve je počelo u „Partizanu“, a onda slijede „Niš”, “Jadran”, “Olimpijakos”, “Pro Reko”, “Kamolji”, “Galatasaraj”, “OSC”, “Ferencvaroš” i “Vašaš”. U mađarskom “Ferencvarošu” će početi svoju trenersku karijeru u mlađim kategorijama, a sigurno je da će imati šta novim vaterpolistima da pokaže.