XS
SM
MD
LG

Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćini maratona

Udruženje “Dečki u plavom” organizirat će 26. jula 2020. godine međunarodnu maratonsku utrku naziva „Two Cities Marathon“ (Maraton dva grada), a čija će trasa od 42,2 kilometra biti na područjima Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Na utrci se očekuje oko 1000 sudionika, a osim promoviranja zdravih navika i sporta, organizatori žele dati svoj doprinos intenzivnijoj i široj turističkoj promociji Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te promovirati kulturno istorijske vrijednosti, domaću proizvodnju i turizam dvaju gradova.

Pored centralne maratonske utrke bit će organizirana i dječja utrka naziva „Two Cities Kids Race“ 25. jula 2020. godine u Istočnom Sarajevu u suradnji sa AK Istočno Sarajevo. Očekuje se učešće oko 300 sudionika uzrasta od 6 do 14 godina.

Službene majice centralne utrke dizajnirala su djeca sa Down sindromom, a dio sredstava od startnina bit će uplaćen Udruženju „Život sa Down sindromom“ Sarajevo, dok će ostatak biti iskorišten u stipendiranje mladih i perspektivnih atletičara iz cijele Bosne I Hercegovine.

Pokrovitelji utrka su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Grad Istočno Sarajevo, te Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

Prijave za obje utke se mogu izvršiti na www.deckiuplavom.org, najkasnije do 10.07.2020.