XS
SM
MD
LG

Kojim putem krenuti iz Krupe

Dragomir Buco Ilić

Fudbalski klub Krupa je, nakon 2016. godine, osvojio drugu titulu u Republici Srpskoj, kada je 8. maja Fudbalski savez Republike Srpske sezonu 2019/20. proglasio završenom zbog pandemije koronavirusa. To znači da bi naredno prvenstvo tim iz Krupe na Vrbasu trebalo da igra u premijerligaškoj konkurenciji BiH jer se ekspresno vratio u elitu. Biće to četvrta sezona Krupe u najvišem stepenu takmičenja, ali…

Iz kanjona Vrbasa dolaze pesimističke informacije. Situacija u klubu nije baš sjajna kada su u pitanju finansije, osim toga pred Krupljanima su i infrastrukturni zadaci i obaveze koji iziskuju velika ulaganja što je u ovim trenucima, bez podrške lokalne zajednice i institucija Republike Srpske neostvarivo i ne može da bude realizovano.

-U velikim smo razmišljanjima, i kakvu god odluku da donesemo, ona neće biti lagana, a možda ni popularna. Razgovaraću s predsednikom Draškom Ilićem o svemu šta nas čeka u budućnosti, jer je do sada naša porodična firma “Eko Euro tim” bila glavni finansijer kluba. Na glas razmišljam, da li i dalje imamo pravo da porodici uskraćujemo određene stvari zbog fudbala i avanture koja je skupa zabava, nanosimo štetu, jer posledice koronavirusa će tek da budu izražene na svim životnim poljima? Još uvek smo u dilemama – pitao se Dragomir Buco Ilić, potpredsednik Krupe.

Prema njegovim rečima već danima razmišlja o rešenjima i potezima koje treba da budu povučeni, ali da još uvek nije čvrsto odlučeno gde će i kako će FK Krupa u narednoj sezoni.

-Priča je jednostavna iz realnog ugla. Na mesečnom nivou za takmičenje u Premijer ligi BiH nam je potrebno 100.000 maraka, bez toga se ne vredi upuštati u avanturu u kojoj bi unapred bili osuđeni na propast, i organizacionu i takmičarsku. Naša porodična firma može da obezbedi 30 do 40 hiljada maraka, do sada je Grad Banjaluka uplaćivao 10.000, sada ne uplaćuje, znači da nam je potrebno od sponzora još oko 50.000 maraka. To su veliki novci i nemamo gde da ih nađemo. Pokušavamo neke “akrobacije”, ali za sada nam to nije pošlo za rukom. Biće zaista grehota ako budemo morali da odustanemo, ali šta da se radi. Takva je situacija. Zato molimo sve one koji mogu da nam pomognu da to urade, da sačuvamo jednu ozbiljnu sportsku priču. Potrebno nam je snage koja se izmiče – dodao je Dragomir Ilić.

Krupa je u prethodnom periodu bila istinski fudbalski hit u Republici Srpskoj i BiH, za kratko vreme izgradila odličan imidž i popularnost, dva puta bila nadomak plasmana na međunarodnu scenu…

-Sačuvali smo zdrav klub tako što smo na vreme izmirivali sve obaveze, na ime poreza i doprinosa u prethodne tri godine u budžet smo uplatili oko milion evra, ne dugujemo nikome ni feninga. Nismo utrenirani da dugujemo bilo kome i ako nikome nije stalo do jednog takvog zdravog kluba, da ga sačuva, onda je logično da se i mi u porodici Ilić zapitamo kakav je naš interes u svemu tome? Videćemo da vidimo šta će da donesu naredni dani, situacija je teška i neizvesna. Do sada smo sve radili na dobrovoljnoj bazi i ako Krupa ovakva kakva je ne treba fudbalu Republike Srpske, onda se postavlja logično pitanje što će i dalje na sceni? Imamo problem i sa stadionom, ako budemo igrali Premijer ligu moraćemo da tražimo alternative za ispunjavanje uslova iz procesa licenciranja, da li će to biti Gradski stadion u Banjaluci, zdanje u Modriči ili Bijeljini, sve to donosi dodatni stres, kao i reflektori – rekao je na kraju Dragomir Buco Ilić, “alfa i omega” FK Krupa.

Igrači na čekanju

Bez obzira na svu neizvesnost situacije i nedefinisanost budućih poteza koje će rukovodstvo kluba povući u Krupi su se upustili u pregovore s pojedinim igračima za eventualni nastup u premijerligaškoj konkurenciji.

-Moramo da razmišljamo i u tom pravcu, ukoliko pronađemo rešenje ne smemo da budemo nespremni za novu premijerligašku sezonu. Istina je da smo obavili razgovore sa nekoliko igrača premijerligaškog rejtinga, ali njihov angažman u našem klubu će zavisiti od mnogih stvari o kojima smo govorili u ranijem izlaganju – istakao je Buco Ilić.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8