XS
SM
MD
LG

Kreće igranka iz Sarajeva

 Polako, ali sigurno kreće, orkerstrirana iz Sarajeva, kampanja na članove Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a koji dolaze iz Republike Srpske. Pojedini sarajevski mediji izgleda da teško mogu da prihvate da će u nekom narednom periodu na čelo krovnog bh. saveza stići neko iz Republike Srpske, pa mu već sada spremaju vatreni doček.

Svi spominju da Vico Zeljković dolazi na tu poziciju, iako je do izbora ostalo još gotovo pola godine. Vidoviti sarajevski novinari, a oni inače sva znaju, proglasili su Zeljkovića (već sada) za prvog čovjeka bh. fudbala. Ne sporimo da će tako možda i biti, ali treba sačekati izbore, pa vidjeti...

Smeta im, dakle Zeljković zbog mogućeg dolaska, a još više im smeta zbog definitivnog prekida Premijer lige Bosne i Hercegovine. Bez ijednog validnog dokaza, po principu rekla – kazala uvezali su Zeljkovića, ministra Alena Šeranića i bh fudbal. Ministar, inače epidemiolog, već mjesecima priča da od fudbala nema ništa do 1. jula, pa onda to sve potvrdi i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske, pa pošalju i dopis FS BiH da nema fudbala, ali ni ostalih takmičenja od početka sedmog mjeseca.

Zanimljivo da su i sva druga takmičenja u Bosni i Hercegovini otkazana, tačnije prekinuta, ali sarajevskim pojedinim medijima je bitan samo fudbal. Da li ga oni baš toliko vole, da ne mogu da žive bez njega? Da nije možda nešto drugo u pitanju? Da se oni ne bore za interese nekih njima bliskih klubova, pa im je najlakše ''udariti'' na Borac i njegov plasman na četvrtu poziciju. To njih boli. Borac, sa mjesta broj četiri ima prolaz u Evropu, a zaboga kako će neki klub iz manjeg bh. entiteta u evropska takmičenja. Pitamo, da li je to zabranjeno?

Naravno boli pojedine medije i činjenica da bi Sarajevo moglo dobiti titulu, a to je trn u zdravu nogu za mnoge na Grbavici. Ukoliko se pak desi da nema prvaka, onda će onaj preostali dio medija da plače i proziva Vicu Zejkovića i Borac što je bordo tim ostao bez još jedne zvjezdice. To će se sve znati već sutra, nakon što bude zasjedao Komitet za takmičenje.

Posebno je zanimljivo nagađanje pojedinaca šta bi bilo da se igra završnica Kupa u kojoj su ostala četiri federalna kluba. Pa gubite iz vida da postoji klauzula ili sve ili ništa. Dakle, nema Premijer lige, nema Kupa ma koliko vama to smetalo. To što se danas ''rovari'' i pokušava na mala vrata ugurati priča oko Kupa neće proći. Usijali su se telefoni od poziva... Dakle, završava se Premijer liga, završava se Kup. Bilo to kome pravo ili ne?

Posebno se mediji bave sudbinom Elvedina Begića i njegovim navodnim ostankom u Izvršnom odboru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Novinari bi bar morali znati toliko da nikada niko iz Republike Srpske nije uslovljavao ko će iz Federacije i iz reda Bošnjaka i Hrvata u institucije krovnog saveza. Tako je i sa Begićem. Ako ga izaberu Bošnjaci, zašto bi on smetao nekome iz Republike Srpske.

Priča se i da je navodno on izdejstvovao mjesto počasnog predsjednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Kod koga je izdejstvovao. Kod Republike Srpske. Pa ne određuju delegati iz Republike Srpske sami ko bi mogao biti počasni predsjednik.Piše sve u Statutu FS BiH, ali treba ga pročitati. Lakše je ipak barati rekla – kazala pričama.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ima jednog počasnog predsjednika, to je Ivica Osim i svu su se složili sa tim. A sada je druga priča zašto su neki minimizirali ulogu Ivice Osima, a kasnije i direktno radili protiv Amara Osima. To neka služi na čast onim što su se time bavili. Čini se i da pojedini sarajevski mediji zaboravili da su do skora mnogo šta unutar FS BiH rađenje , bez znanja ljudi iz Republike Srpske.

Prisjetimo se samo onih pisama što su išle UEFA. Da vas podsjetimo i na promjenu odluke (pod nečijim pritiskom) da se glas za izbor selektora da Robertu Prosinečkom, a ne Amaru Osimu. Nije na odmet prisjetiti se i smjene generalnog sekretara Jasnima Bakovića. Tadašnji prvi u Srba u FS BiH je članovima Izvršnog odbora iz reda srpskog naroda rekao – Obećao sam predsjedniku pet glasova za novog generalnog sekretara...

Tada je sve bilo dobro, a danas je za sve kriv Borac i njegov predsjednik. Da, on je sestrić člana predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Da li treba da se odrekne ujaka da bi bio prihvatljiv za sarajevsku čaršiju.

Moraćete se gospodo navići, a znamo da je to teško, da će krajem godine na mjesto prvog u bh. fudbalu stići neko iz Republike Srpske.