XS
SM
MD
LG

Sale i Zvezda - idealan spoj u ovom trenutku

Foto: KK Crvena zvezda

Nakon nekoliko dana pregovora, Saša Obradović predstavljen je kao novi trener Crvene zvezde. Igračka legenda kluba sa Malog Kalemegdana sada će se vratiti ''kući'' ali u novoj ulozi. 

No, ne čeka ga ni malo lak posao. Kao što je i sam naveo na pres konferenciji, ovo će biti najveći trenerski izazov u karijeri za Obradovića. Iako je radio godinama u klubovima koji su igrali na vrhunskom nivou, rad u Zvezdi, u svojoj državi i pred svojim navijačima je nešto posebno.

Da bi bilo šta uradio, neophodno je da sam roster bude adekvatno sklopljen. Ideja kluba jeste da bazu čine domaći igrači uz 3-4 stranca. Ono što se zna da su pod ugovorom za sledeću sezonu Simanić, Dobrić, Davidovac, Lazić, Ristić, Kuzmić, Štimac, Jagodić Kuridža. Takođe, biće zanimljivo da se isprati i situacija sa Radanovim i Đorđevićem. Kruže priče da će biti prekomandovani iz FMP-a u Zvezdu. Vidjećemo naravno i da li će svi igrači koji su pod ugovorom, i ostati dio Zvezde. Tu se prije svega misli na centarsku poziciju gdje je poprilična gužva i nekako je realno da Štimac ili Kuzmić ne budu tu kada sezona krene. Takođe, postoji ideja i da Pecarski trenira sa Zvezdom ali realno on je još daleko od nivoa koji je Zvezdi potreban i bilo bi bolje da provede još jednu sezonu u FMP-u.

A što se dolazaka tiče, tu će tek da se vidi ko će obući Zvezdin dres. Mnoga imena se pominju. Činjenica jeste da su slobodni mnogi domaći igrači koji su bili dio Zvezde. Samim tim i Nedović, Kalinić, Dangubić, svi se povezuju sa Zvezdom. Povezuje se i mladi Nikola Mišković, kao i Obrajan kojeg je Obradović trenirao ranije. Spominje se čak i Stevan Jelovac ali kao što je i sam Obradović rekao, sve su to za sada samo nagađanja.

Kako bi Zvezda trebala izgledati pod vodtvom Obradovića ?

Činjenica je da ćemo na ovo pitanje mnogo lakše odgovoriti kada nam bude poznat sastav Zvezde za narednu sezonu. Međutim, neke osnovne stvari možemo reći i na osnovu samog stila kojeg je Obradović forsirao tokom svoje trenerske karijere.

Obradović je poznat kao sjajan taktičar. Njegove ekipe igraju sa mnogo energije i veoma su agresivne na oba kraja parketa. U igri su uloge jasno podijeljene i uvijek je Obradović težio u karijeri da izgradi svoj sistem, ma gdje da je radio. Odbrana je izuzetno bitna u trenerskoj filozofiji Saše Obradovića. Sve njegove ekipe su u ovom segmentu bile odlične i izuzetno su bile čvrste defanzivno.

Takođe, podrška sa tribina će biti važna (ukoliko sve bude normalno i sa navijačima u novoj sezoni). Kao bivši igrač i veliki Zvezdaš, Obradović će sigurno znati objasniti igračima na pravi način šta znači Zvezda. Nisu za to problem domaći igrači jer oni to znaju. Ovo se više odnosilo na strance koji će biti u Zvezdi.

E sad, za stil koji Obradović forsira, potrebna je duga klupa. Pošto će Zvezda igrati oko 90 utakmica naredne sezone, trebaće joj sigurno 15-16 igrača koji će biti spremni da eksplodiraju u datom trenutku. Zato je bitno da se uloge dobro podijele. Jasno je da će neko igrati manje i biti nezadovoljan ali svi se zajedno moraju podrediti cilju. A taj cilj jeste predstavljanje Zvezde u najboljem svjetlu. Za taj posao, Sale Obradović je idealna osoba.

O Zvezdi i Saletu govorićemo i kasnije. Napravićemo analizu i kada bude poznat tim jer tada će nam biti lakše. Međutim, perspektiva Zvezde sa Obradovićem na klupi je jako dobra.


22 .kolo ABA liga
Koper Primorska : Igokea
Cibona : Partizan NIS
Mega Bemax : Mornar
Krka : Cedevita Olimpija
Budućnost VOLI : FMP
Crvena zvezda MTS : Zadar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Partizan NIS 20 16 4 36
2 Budućnost VOLI 21 15 6 36
3 Crvena zvezda MTS 21 14 7 35
4 Cedevita Olimpija 21 13 8 34
5 Mornar 20 13 7 33
6 Koper Primorska 21 12 9 33
7 FMP 21 10 11 31
8 Igokea 21 7 14 28
9 Cibona 21 7 14 28
10 Zadar 21 6 15 27
11 Mega Bemax 21 6 15 27
12 Krka 21 6 15 27