XS
SM
MD
LG

Premijerligaši uz Zvijezdu 09

Fudbalski klub  Zvijezda-09 predložio je proširenje Premijer lige BiH u sezoni 2020/21. nakon što je klub iz Etno sela Stanišići, odlukom FS BiH o prekidu sezone, kao poslednjeplasirana ekipa, ispao iz elitne lige. Ovo je potvrdio prvi čovek crveno-belog tima Boris Stanišić na vanrednoj konferenciji za novinare, istakavši da će Zvijezda-09 uputiti zahtev prema Izvršnom odboru FS BiH sa ovom molbom, a oslanjajući se na odluku Suda u Francuskoj koji je poništio odluku Saveza o ispadanju klubova.

Nakon što je Boris Stanišić održao sastanak s Dinom Begićem, predsednikom FS BiH ,koji mu je pokušao objasniti odluku Saveza, prvi čovek premijerligaša iz Semberije je najavio i moguću tužbu da zaštiti interese svog kluba.

-Predsednik Begić je rekao da je prekid sezone i odluka o ispadanju najmanje bolna za FS BiH i zbog toga je usvojena. Savez ne razume koliko treba novca da egzistira jedan fudbalski klub i koliko novca sam izdvojio. To su trebali imati u vidu. Nema nas puno koji ulažemo u fudbal BiH i ljudi koji su doneli tu odluku trebaju da se barem malo zapitaju – rekao je Stanišić novinarima.

Član Upravnog odbora Zvijezde-09 Aleksandar Vuković ponovio je uverenje da je odluka Saveza neutemeljena:

-Poduzećemo potrebne mere, jer smo sigurni da je odluka neutemeljena. Ne prihvatamo je i smatramo da zaslužujemo premijerligaški status. Dobro smo sve razmotrili i održali smo sastanak sa predstavnicima FS BiH koji su nam objasnili razloge svoje odluke.

Vuković je potom dodao:

-Obratićemo se Izvršnom odboru FS BiH sa zahtevom za proširenje lige u narednoj sezoni na 14 klubova. Oštećeni smo i borićemo se svim raspoloživim sredstvima da sprečimo nepravdu prema Zvijezdi-09, a da se ne ugroze drugi klubovi. Nezakonitno smo preseljeni u niži rang i želimo da se odluka promeni.

Iz Zvijezde-09 su poručili da se više neće oglašavati do odluke Izvršnog odbora FS BiH. Međutim, tim iz Etno sela Stanišići ima veliku podršku od ostalih premijerligaša u svojim nastojanjima da se izbori za očuvanje premijerligaškog statusa na diplomatskom polju. Prvi se oglasio banjalučki Borac, tačnije njegov predsednik i prvi čovek Fudbalskog saveza Republike Srpske Vico Zeljković koji je istakao da nema ništa protiv opstanka Zvijezde-09 u eliti i da treba da se ceni to što Boris Stanišić ulaže u fudbal vlastita sredstva.

Nakon Banjalučana i komšijski Radnik iz Bijeljine je stao uz komšije “iz sela”, a predsednik Predrag Perković je istakao:

-Najpoštenije bi bilo da se na zelenom terenu odlučilo o konačnoj tabeli, te da je svaki klub dobio priliku da kroz igru obezbedi sebi adekvatnu poziciju. Uvek smo bili da se prvenstvo nastavi, ali zbog zdravstvene sigurnosti igrača, šampionat je, ipak, prekinut. Smatramo da bi bilo pravedno i pošteno pružiti priliku svim ekipama da i naredne sezone igraju u Premijer ligi BiH. Ovo bi bio najbolji izlaz iz ovakve situacije, te bi to pospešilo razvoj fudbala, kako u klubovima koji zadrže premijerligaški status, tako i na prostoru Republike Srpske i BiH.

Još jedan komšijski premijerligaš stao je uz Zvijezdu-09, a radi se o tuzlanskoj Slobodi u kojoj takođe smatraju da bi bilo fer da se Premijer liga za sezonu 2020/21. proširi sa 12 na 14 klubova. Osim Zvijezde-09 Tuzlaci podržavaju i zenički Čelik, koji je jedini član elite što nije dobio licencu za takmičenje na Prvostepenoj komisiji za licenciranje. U saopštenju Slobode iše sledeće:

“FK Sloboda zauzela je stav o mogućem proširenju Premijer lige sa 12 na 14 ekipa u sezoni koja je pred nama. Iako se na vreme odmakla od zone ispadanja, Sloboda se isto tako, nakon poslednjeg odigranog kola pre prekida prvenstva zbog pandemije koronavirusa, vrlo lako mogla naći na mestima koja vode u niži rang takmičenja i biti u istoj situaciji u kojoj se trenutno nalaze Čelik i Zvijezda-09.

Razumemo i podržavamo intenciju klubova da se od sledeće sezone Premijer liga BiH igra u širem formatu, kao i nastojanje i želju klubova da ostanu u najjačem rangu fudbala u BiH. Ovo bi bio najbolji izlaz nakon naglog završetka prvenstva, a s druge strane doprinelo bi poboljšanju razvoja domaćeg prvenstva.”

I tako… Treba ipak sačekati odluku nadležnih organa Saveza, ali i mogućnost pronalaženja alternative ukoliko Zeničani ne dobiju licencu.

 

 


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8