XS
SM
MD
LG

Ljepote Pala i Jahorine

Pravi turistički biser Sarajevsko -romanijske regije sigurno je izvorište paljanske Miljacke. Izvire u Gornjim Palama na nadmorskoj visini od 1.010 metara. Na dužini preko 250 metara od izvorišta. paljanska Miljacka gradi prelijepe slapove i vodopade preko sedrenih blokova obraslih mahovinom koji stvaraju očaravajući ambijent.

Ukupan doživljaj upotpunjuje huk vode koja se spušta niz te blokove. Čitav predio predstavlja prijatan prirodni ambijent pogodan za šetnju i izlete. Posebno jak utisak paljanska Miljacka ostavlja na posjetioca za vrijeme većih vodostaja, kada su slapovi još veći i ljepši. Neposredno iznad vrela nalazi se srednjovjekovna gradina Pavlovića. Ovaj turistički biser tek treba da postane zaštitni znak paljanske turističke ponude.


 
Naravno nezaobilazna turistička destinacija na ovim našim prostorima je i Jahorina. Njenu ljetnu ponudu Olimpijski centar će obogatiti sa tri nove adrenalinske instalacije Luspetr, Toranj i Skajdajv, uz već postojeći najduži Alpin Koster u Jugoistočnom Balkanu. Sigurno je da će to sve privući veliki broj ljubitelje adrenalina. Ne smijemo zaboraviti ni paraglajding, te vožnju kvadovima.

Za one druge željne mirnije zabave, spremne su šetačke i biciklističke staze. Posebna atrakcija je vještačko jezero na vrhu Jahorine. Biće tu pedaline, igralište za djecu, teretana na otvorenom. Jezero će biti osvijetljeno, pa će se i u noćnim satima moći uživati na prostoru oko njega. Ljetna turistička sezona na Jahorini počinje 25. juna. Naravno, tada ćete moći i panoramski razgledati Jahorinu sa njenih šestosjeda. Prva tri dana, sve će biti 30 odsto jeftinije.