XS
SM
MD
LG

Ovo su prve dame našeg regiona

Sanja Rođak-Karšić

Obično su fudbalski arbitri najomrženije osobe u cijelom svijetu ovog čuvenog sporta, a samo rijetki od njih su u stanju da zarade poštovanje obje ekipe i obje navijačke strane.

Gledajući utakmice u kojima je ovih sedam sutkinja dijelilo pravdu, u većini slučajeva gledaoci su se mogli opustiti i samo uživati.

Sanja Rođak-Karšić (Hrvatska)

Sanja Rođak-Karšić sudila je na ženskom Svjetskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama. Jedna od najpoznatijih pomoćnih sutkinja sa naših prostora dobila je čast 2018. godine da sudi finale ženske Lige šampiona između Liona i Volfsburga, što je san svakog sudije. Takođe, sudila je i finale Evropskog prvenstva u Holandiji. Ova iskusna sutkinja pravdu dijeli i na muškim utakmicama u Hrvatskoj ligi.

Svetlana Bilić (Srbija)

Ova sutkinja, možda i najbolja koju danas Srbija ima. Ako se pogledaju svi statistički podatci, ona je prva dama koja je sudila jednu utakmicu Superlige Srbije za muškarce prije nekoliko godina između Bačke i Spartak Subotice. Bilićeva se fudbalom bavi od detinjstva, trenirala ga je, a sada je postala dio revolucije za srpski fudbal. U Evropi, sve je više dama koje dijele pravdu, a to je dio zahtjeva UEFA. Iza sebe ima preko 80 međunarodnih utakmica, sudila je na finalu Univerzijade, Evropskom prvenstvu do 17 godina i Omladinskom evropskom prvenstvu.

Svetlana Bilić

Almira Spahić (Bosna i Hercegovina)

Jedna od najboljih pomoćnih ženskih sudija koju Bosna i Hercegovina ima. Almira Spahić rođena je 11.09.1987. godine u Zenici. U igračkoj karijeri od 1997. do 2001. nastupala je za Iris iz Zenice, zatim se preselila u ekipu SFK 2000 Sarajevo gdje je igrala sve do 2012. godine što je ujedno bio i njen posljednji klub u karijeri. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine igrala je punih deset godina. Još od 2004. je aktivna u sudijskom poslu, a od 2013. godine je nosilac znaka FIFA. U maju 2018. godine sudila je finale Evropskog prvenstva za djevojke U-17. 

Almira Spahić

Ivana Martinčić (Hrvatska)

Poznata ženska sutkinja na županijskim terenima, Ivana Martinčić, takođe djevojka koja je sudila finale nekog veliko takmičenja. Riječ je o finalu Evropskog prvenstva do 19. godina koje se igralo 2018. godine između Njemačke i Španije u Švajcarskoj. Martinčić je svoju fudbalsku karijeru započela je u dresu igravši u Prvoj HNL za žene, a zatim se na sugestiju oca prebacila u sudijske vode. Danas sudi Drugu HNL za muškarce, a dosad je sudila i na Svjetskom prvenstvu za žene, ženskim kvalifikacijama za Euro, kao i u ženskoj Ligi šampiona.

Ivana Martinčić

Tanja Račić (Bosna i Hercegovina)

Ljubav prema suđenju potiče iz kuće, a na kurs za fudbalskog sudiju upisala se sa svojom sestrom Jelenom na prijedlog svog oca Ratka Račića, koji je nekada davno bio fudbalski sudija. Prvih pet godina sudila je muškarcima, jer nije postojala Premijer liga BiH za žene. Međutim, Tanja od 2013. uspješno sudi na našim terenima djevojkama i svi je poštuju. Račić takođe posjeduje znak FIFA. Kao nagradu za sav trud dobila je priliku da sudi u kvalifikacijama za EP za žene do 17 godina prije tri godine, na turniru koji se održazo u Marseju.

Tanja Račić

Marina Višnjić (Srbija)

Marina niže uspjehe od kojih su pored ostalih vrijedni pomena uloga sudije za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo do 17. godina za devojke u Holandiji, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo seniorki u Moldaviji i kvalifikacije za Ligu Šampiona u Ukrajini, finale turnira u Švedskoj za devojčice između PSG i Espanjola. Kragujevčanka se nalazi na FIFA listi, a trenutno sudi muškarcima Srpsku ligu ”Zapad”, i Super ligu za žene. Pored toga, Marina je uvek brinula o svom obrazovanju, pa se može pohvaliti diplomom Ekonomskog fakulteta.

Marina Višnjić

Aida Jusufović (Bosna i Hercegovina)

U sudijskom poslu aktivna je veoma dugo, a pored toga što je već godinama asistent na Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine, Aida je i nosilac FIFA znaka, a to je postala 2017. godine. Javnost, ali i mnogi drugi treba da znaju da je Aida u oktobru prošle godine sudila i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za juniorke u Portugalu, a takođe i kvalifikacije za Evropskog prvenstvo za kadetkinje u Zenici. Treba napomenuti da redovno sudi međunarodne utakmice. Ono što je interesantno, nikada se nije profesionalno bavila fudbalom, ali da fudbal nije najvažnija sporedna stvar u životima muškaraca, već da može da bude glavna u životu jedne dame potvrdile je ona sama.

Aida Jusufović sa lijeve strane

 


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6