XS
SM
MD
LG

Republika Srpska tuguje za Petkom

Milorad Dodik i Ilija Petković


Milorad Dodk i Ilija Petković

Republika Srpska tuguje. Informacije koje su stizale iz Beograda nisu bile ohrabrujuće, ali svi u najmlađoj srpskoj zemlji, od Novog Grada do Trebinja su verovali i nadali se da će Ilija Petković pobediti u najvažnijoj utakmici, onoj životnoj. Nažalost, uoči Vidovdana, jednog od najvećih srpskih praznika njegovo srce prestalo je da kuca, a veliki bol zadesio je sve istinske poklonike fudbalske igre.

Fudbalski savez i Republika Srpska ostali su bez iskrenog i istinskog prijatelja, čoveka koji je bio svojevrsni ambasador srpskog fudbala od Banjaluke, preko Novog Sada i Beograda, sve do Podgorice i Prištine. Za fudbalska i životna ostvarenja nagrađen je, u januaru 2018. godine, na manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske” u banjalučkom hotelu “Bosna” internacionalnim priznanjem Zlatna povelja “Miljan Miljanić” koje mu je uručio Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske. Ilija Petković je tada, sa suznim očima, rekao:

-Zaista sam iznenađen i počašćen, ova nagrada od prijatelja u Banjaluci koju sam dobio znači mi mnogo i zauzimaće najznačajnije mesto u mom stanu pored velikog broja priznanja i nagrada, ali nijedna do sada se ne može meriti sa njom. Kada posle toliko godina prijateljstva, saradnje i fudbalskih priča koje smo zajedno pričali dobijete jedno ovakvo priznanje koje nosi ime po čoveku na kojeg svi zajedno treba da budemo ponosni i srećni što smo ga imali, a koje su vam dodelili istinski prijatelji i poštovaoci, onda čovek shvati da sve ono što je radio nije bilo uzaludno. Neko je to sve video, merio, procenio i ocenio, epilog je ovaj. Moje srce je uvek veliko kada dođem u Banjaluku, a iskreno verujem i nadam se da će posle ovoga i Republika Srpska i Srbija, odnosno njeni Savezi biti i bliži i jači, jedinstveniji. Ovim putem zadužen sam da vam prenesem pozdrave i poželim sva najbolje u narednom periodu od predsednika FS Srbije Slaviše Kokeze i generalnog sekretara Jovana Šurbatovića.

Milorad Dodik je u januaru 2018. godine ispričao jedan detalj iz svog života:

-Stvarno je život čudo. Ja, koji sam nekada pokušavao da igram fudbal, zato što se to igralo tako tada, kada smo svi jurili za loptom na travnatom igralištu i izgovarali ime gospodina Ilije Petkovića, nisam ni zamisliti mogao da ću se naći na ovoj bini, ovde u Banjaluci, zajedno sa njim, i da ću mu uručiti ovu nagradu. Naravno da znam iz tih mladih dana ko je Ilija Petković i sva ta generacija igrača. Svi smo živeli s tim, radovali se uspesima, zato mi navijamo za Srbiju i sve reprezentativne selekcije, okrećemo se na tu stranu. Još jednom od srca čestitam Iliji Petkoviću na nagradi, na njegovom glasu osetio sam koliko mu to znači. Evo i meni to znači zato što sam imao priliku da budem ovde s vama.

Prvi se, nakon tužne vesti koja se širila regionom, oglasio Fudbalski savez Republike Srpske koji je ostao bez velikog prijatelja i poštovaoca, a Vico Zeljković, predsednik ove organizacije je istakao:

-Iskreno nas je potresla i pogodila vest o Petkovom odlasku. Verovali smo da će se oporaviti i da će nastaviti svoje fudbalske poslove, kako u fudbalskim savezima Srbije i Beograda, tako i sa nama u Fudbalskom savezu Republike Srpske. Mnogo puta sam razgovarao s Ilijom Petkovićem, često sam od njega čuo, i naravno prihvatao, prave savete. Svima će nam mnogo nedostajati. Bio je i ostaće istinski prijatelj našeg Saveza, ali i Republike Srpske. Sve što je u svom životu Petko radio, bilo je na dobrobiti srpskog fudbala. Nećemo zaboraviti Iliju Petkovića i njegovu opredeljenost da pomogne našem fudbalu, a bio je nam je izuzetno drag gost na manifestaciji “Dan fudbala”. S pravom je poneo 2018. godine priznanje Zlatnu povelju “Miljan Miljanić” za dugogodišnji rad u fudbalu i rezultate koje je postigao, kao igrač trener i fudbalski radnik. Otišla je istinska fudbalska legenda. Porodici Ilije Petkovića upućujem iskreno saučešće.

Milorad Arlov, nekadašnji fudbaler, danas humanitarac vest o smrti Ilije Petkovića saznao je u Raškoj nakon povratka s Kosmeta kada mu je na administrativnom prelazu Jarinje zabranje ulazak u južnu srpsku pokrajinu.

-Iznenadila me i jako rastužila vest o smrti Ilije Petkovića. On je rođen u Kninu, a ja na Kordunu, istinski smo zemljaci, Krajišnici. Petko je dao mnogo srpskom i jugoslovenskom fudbalu kao igrač, trener, selektor, fudbalski radnik. Voleo je i poštovao Republiku Srpsku. Poslednji put smo se sreli u Beogradu, na sajmu knjige u oktobru prošle godine na promociji specijala autora Tome Marića o Miljanu Miljaniću, kada su bili i Ivan Ćurković, odnosno Dušan Maravić. Ispričali smo se prijateljski i zemljački. Mogao je još mnogo da doprinese srpskom fudbalu. Nažalost, izgubili smo brata i velikog prijatelja – rekao je Milorad Arlov, nekadašnji igrač Mladosti iz Petrinje.

U Republici Srpskoj nema čoveka, a da pripada fudbalskoj porodici, da ne žali za odlaskom Ilije Petkovića, čoveka koji je imao harizmu i bio jako cenjen i poštovan, kako u Banjaluci tako i u celoj najmlađoj srpskoj zemlji, zapadno od Drine. Za Republiku Srpsku, koju je želeo da vodi kao selektor na jednom velikom takmičenju, Ilija Petković bio je, i ostao, brat!

Cvijanović: Ostavio neizbrisiv trag

Željka Cvijanović, predsednik Republike Srpske uputila je telegram saučešća porodici Petković, Fudbalskom savezu Srbije i Fudbalskom savezu Beograda. Ona je u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, uputila izraze najdubljeg saučešća.

“Sa velikom tugom i žaljenjem sam primila vest o smrti legendarnog fudbalera i srpskog fudbalskog stručnjaka Ilije Petkovića. Petković će ostati upamćen kao veliki igrač, trener i selektor, koji je ostavio neizbrisiv trag, ne samo u srpskom, već i u evropskom i svetskom fudbalu”, navela je predsednica Republike Srpske u telegramu.

 

Višković: Upečatljiva trenerska karijera

Radovan Višković, premijer Republike Srpske takođe je uputio telegram saučešća porodici Ilije Petkovića, Fudbalskom savezu Srbije i Fudbalskom savezu Beogrda, te istakao da će Petković ostati upamćen kao jedan od najvećih igrača u istoriji srpskog fudbala. Višković je istakao da je Petković kao fudbalski stručnjak ostvario upečatljivu trenersku i selektorsku karijeru i ostavio dubok i neizbrisiv trag.

“Sa velikom tugom primio sam vest o odlasku velikog fudbalera i fudbalskog stručnjaka Ilije Petkovića. Iskreno saosećajući u bolu koji vas je zadesio, u ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, upućujem vam izaraze najdubljeg saučešća”, navodi se u telegramu predsednika Vlade Republike Srpske.