XS
SM
MD
LG
01.07.2020 Administrator DC

Trpe klubovi, ali trpi i odbojka u cjelini, pa trpi i rejting Odbojkaškog saveza BiH.

Na našu adresu je stigao meil Odbojkaškog saveza Republike Srpske. Dostavljeni su nam stavovi Upravnog odbora nakon sjednice na Palama:

1. Upravni odbor OS RS i članovi UO OS BiH iz OS RS dijele razočarenje zbog nespremnosti da se Odluka o završetku takmičenja donese na način kakav su učinile brojne odbojkaške federacije u okviru CEV-a. Brojni su pozitivni primjeri zasnovani na sportskim standardima koji su mogli biti osnov za odluke u Odbojkaškom savezu BiH. Uz prihvatanje rješenja i najboljih iskustava drugih odbojkaških federacija to je i sada moguće.

2. Ako su klubovi spremni da prihvate učešće u domaćem prvenstvu, i ako je o tome postignuta saglasnost na osnovu iskustava i prakse u drugim odbojkaškim federacijama, i da su u prošloj sezoni na najbolji način reprezentovali Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine, Odbojkaški savez Republike Srpske i Odbojkaški savez Federacije BiH, zašto im to ne omogućiti.

3. Trpe klubovi, ali trpi i odbojka u cjelini, pa trpi i rejting Odbojkaškog saveza BiH.

4. U godini kada imamo značajne nastupe odbojkaških reprezentacija BiH, predstavnici Odbojkaškog saveza Republike Srpske u Odbojkaškom savezu BiH tražili su i apelovali na stvaranje pozitivne i relaksirane atmosfere u svim odnosima između klubova, između Saveza i klubova, da bi mogli uspješno realizovati važne odbojkaške sadržaje u okviru CEV-a.

Ako ima dobre volje, bez isključivosti, ima dovoljno vremena da se to riješi.

5. Ako odnose temeljimo na isključivosti, onda nas nesporno očekuje sve veći problem na štetu odbojke.

6. I klubovi neposredno zainteresovani za CEV i MEVZA takmičenja treba da iskažu punu sportsku širinu i razumijevanje u pronalaženju najboljih rješenja (na osnovu iskustva drugih).

Ali, ako nema te spremnosti kod ostalih, od koga očekujemo da riješi nastalu situaciju štetnu po sve?

Samo dogovorom i razumijevanjem možemo naći rješenje. Drugog pravog i pravednog rješenja nema.

7. Želje i ambicije, pa i sitni mali interesi, mogu se razumjeti u određenom stepenu, ali pravi sportisti i sportski radnici mogu se izdići iznad toga. Ne bi to bilo prvi put.

8. Ovi stavovi nisu usmjereni ni prema kome pojedinačno. Ovo je apel za sve nas u odbojci.

Ovo je apel i za osjećaj odgovornosti prema sportskoj i društvenoj javnosti.

Ako je ovo suvišno i bez smisla, situacija je jasna i dalje ne vrijedi trošiti vrijeme.