XS
SM
MD
LG

Evropski fudbalski klubovi gube četiri milijarde evra

Evropski fudbalski klubovi očekuju da će tokom ove i naredne godine izgubiti ukupno četiri milijarde evra zbog pandemije virusa korona, tvrdi Evropsko udruženje klubova (ECA).

ECA u svojoj studiji procjenuje da će klubovi iz 55 evropskih zemalja ove sezone imati gubitak od 1.6 milijardi evra, a 2.4 milijarde evopskih novačanica će iznositi gubitak u sezoni 2020/2021, s tim da u studiji nisu uključene zarade od prelaznih rokova. "Rezultati pokazuju da je finansijski uticaj  virusa korona na evropske klubove već u ovom trenutku svojevrsni seizmološki šok. Nažalost, taj šok će se nastaviti i sljedeće sezone, pa će ovo biti prava egzistencijalna kriza fudbal", rekao je Čarli Maršal, izvršni direktor ECA, prenosi Hina. Zbog pandemije je veoma pala vrijednost samih igrača i klubova, a igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu klubova. U 10 liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujuči i pet najjačih najbogatih - englesku, francusku, njemačku, italijansku i špansku, klubovi se ove sezone suočavaju sa gubitkom od 400 miliona evra od neprodatih ulaznica, a taj će iznos biti tri puta veći naredne sezone, ukoliko se utakmice budu igrale bez gledalaca

Predviđa se i veliki pad plata samih igrača, a predstojeći prelazni rok pružiće pravu sliku koliko je fudbal pogođen pandemijom.

Tanjug