XS
SM
MD
LG

Preminuo Džeki Čarlton

Džeki Čartlon

Slavni engleski fudbaler Džon Čarlton preminuo je u petak u 85. godini života. Džon Čarlton zvani Džek umro je poslije kraće bolesti.Džek Čarlton je bio prvak svijeta sa Engleskom u Engleskoj 1966. godine, a cijelu svoju karijeru proveo je u Lids Junajtedu.

Džek Čarlton je rođen 8. maja 1935. godine u Ašingtonu, i u početku je bio u sjenci svog mlađeg brata Bobija, koji je igrao za Mančester Junajted, dok je on služio vojsku u Kraljevskoj konjici.

U petnestoj godini mu je ponuđena proba u Lids Junajtedu ali ih je odbio da bi se pridružio ocu u rudniku. Radio je kratko vrijeme, ali je dao otkaz kad je uvidio koliko je teško raditi duboko ispod zemlje. Konkurisao je kako bi se pridružio policiji i ponovo razmislio o ponudi Lidsa.

Njegova probna utakmica za Lids se poklopila sa razgovorom za posao u policiji, i on se odlučio za fudbal. I nije pogriješio. Jedan je od rijetkih fudbalera koji je cijelu karijeru proveo u jednom klubu.

Igrao je 35 puta za reprezentaciju Engleske i postigao je 6 golova. Osvojio je Svjetsko prvenstvo 1966. godine pobjedom nad Zapadnom Njemačkom od 4:2 u produžecima, na domaćem terenu. Igrao je i kada je Engleska reprezentacija 1968. godine osvojila treće mjesto na Evropskom prvenstvu. U timu je bio zajedno sa svojim bratom Bobijem.

izvor:antenam.me