XS
SM
MD
LG

Koronavirus u Formuli 1

BUDIMPEŠTA, 17. srpnja (FENA) - Formula 1 je u petak objavila da su detektovana  dva pozitivna testa na Kovid-19, ali da se radi o osobama koje nisu bile na drugoj trci nove sezone, koja je vožena 12. jula u austrijskom Spilbergu.

U saopštenju se navodi da su od 10. do 16. jula obavljena 4992 testa te da su dva bila pozitivna.

"Zaraženi ljudi su sklonjeni iz operativnog dijela i izolovani su. Svi bliski kontakti su pronađeni i izolovani", objavili su iz F1 na Tvitteru.

Imena i detalji vezani za zaražene osobe nisu objavljeni. U petak su na stazi Hungaroring u Budimpešti započeli treninzi za Veliku nagradu Mađarske, na kojima su najbrža vremena ostvarili Luis  Hamilton (Mercedes) i Sebastian Fetel (Ferari), javlja Hina.

Pozitivan test na koronavirus u timu Meklarena uoči Velike nagrade Australije u martu, doveo je do otkazivanja te trke i četveromjesečnog zastoja. Sezona je otvorena tek 5. jula Velikom nagradom Austrije, a do sada su odvožene dvije od do sada potvrđenih deset trka Svjetskog prvenstva.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze na trkama nema gledalaca, a broj osoba koje mogu biti uz stazu i u boksovima je limitiran. Na snazi su i stroge higijenske i epidemiološke mjere.