XS
SM
MD
LG

Danas bi počele Olimpijske igre u Tokiju

Foto:wallpapersafari.com

Olimpijske igre u Tokiju trebale su početi na današnji dan, a svi ljubitelji sporta bi narednih 15 dana uživali i navijali za svoje takmičare.

Te dvije sedmice svijet je ujedinjen i svi zajedno gledaju ka jednom gradu, a ovoga puta bi to bio Tokio. I oni koji rijetko prate sport, sigurno bi odvojili dnevno 5-10 minuta da pogledaju neko od takmičenja ili pregled rezultata. Sportisti su se pripemali četiri godine za ovo i sada će svi morati svoje planove pomjeriti za godinu dana, neki će tako odgoditi svoju penziju, a neki nažalost nisu odlučili da sačekaju i oprostili su se ove godine. Na današnji dan bi čekali da vidimo mogu li Japanci da nadmaše Kineze što se tiče spektakla na otvaranju Igara, vidjeli bi poslije četiri godine kako gori olimpijski plamen. Imali bi priliku da ponovo čujemo za male, ali ponosite karipske i zemlje iz Okeanije na smotri sportista, gdje bi svako posebno čekao da prodefiliju sportisti iz njegove zemlje. A onda dan kasnije bi krenulo sa navijanjem, nervozom, srećom, tugom. Ponovo bi ti manje popularni sportovi dobili veliku pažnju, posebno ako bi neko od njih donio medalju. Veliku pažnju naravno dobili bi kraljevi i kraljice među sportovima: atletika, plivanje i gimnastika. Pratili bi se rekordi, najveće sportske zvijezde i da li će svojim bogatim karijerama dodati i ono najveće zlato.

Na prethodnim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru najbolje plasirana država sa našeg prostora bila je Hrvatska na 17. mjestu sa pet zlatnih, tri srebra i dvije bronze, Srbija je bila na 32. poziciji sa dva zlata, četiri srebra i dvije bronze, Slovenci su osvojili po zlato i bronzu, te dva srebra. Što se tiče viza za Japan dosad je srpski tim najbrojniji sa 65 učesnika, Hrvatska 27, Slovenija 25, Bosna i Hercegovina i Crna Gora po dvoje, a Sjeverna Makedonija jednog.

Sve bi njih pratili od danas, ali zbog ove situacije moraćemo čekati do 23. jula naredne godine s nadom da se ništa više loše neće desiti i da ćemo sigurno gledati najbolje sportiste svijeta u Japanu i njihove borbe za odličja.