XS
SM
MD
LG

Gradski savez Prijedora protiv Područnog fudbalskog saveza Prijedor

Gradski fudbalski savez Prijedora se oglasio saopštenjem: 

Ovim putem se obraćamo javnosti u cilјu zaštite interesa Grada Prijedora i fudbalskih klubova sa teritorije Grada.

Kao što je svima poznato, u toku su redovni izbori na svim nivoima u fudbalskom savezu. Gradski fudbalski savez Prijedor je u skladu sa preporukama i dogovorom blagovremeno održao svoju izbornu skupštinu, na kojoj je verifikovao mandate delegata u novom sazivu, izabrao novog predsjednika saveza i Upravni odbor, izabrao svoje delegate za skupštinu Područnog fudbalskog saveza, te dao prijedloge za pozicije koje mu po brojnosti pripadaju u PFS Prijedor, FSRS i FS BiH.

Upravni odbor PFS Prijedor je na svojoj sjednici održanoj 25.05.2020. godine donio odluku o kvotnoj zastuplјenosti OFS i GFS u PFS Prijedor, prema kojoj UO PFS broji 9 članova, od čega GFS Prijedor daje 4 člana, GFS Novi Grad daje 3 člana, OFS Kozarska Dubica daje 2 člana. Istom odlukom je utvrđeno da Skupština PFS Prijedor broj 23 člana, od čega GFS Prijedor daje 11 članova, GFS Novi Grad daje 6 članova, OFS Kozarska Dubica daje 5 članova, dok Kostajnica daje 1 člana.

Ovde napominjemo da GFS Prijedor broji 17 članica, od čega 16 klubova, koji se redovno takmiče u stalnom fudbalskom takmičenju, i jedno udruženje sudija i instruktora. Pitanje je dana kada će i formalno FK „Kiselјak“ i FK „Podgrmeč“ biti primlјeni u GFS Prijedor kada će broj klubova biti 18.

OFS Kozarska Dubica broji 7 klubova i jedno udruženje sudija i instruktora, od čega se samo 5 klubova redovno takmičilo u sezoni 2019/2020.

GFS Novi Grad broji 7 klubova i jedno udruženje sudija i instruktora.

Odredbama Statuta PFS Prijedor je propisano da se Opštinski/Gradski fudbalski savez može osnovati ako ima najmanje 6 klubova koji se redovno takmiče u stalnom fudbalskom takmičenju…pa se na osnovu odredbi Statuta postavlјa pitanje legitimiteta i legaliteta OFS Kozarska Dubica.

U skladu sa gore navedenom odlukom UO PFS Prijedor od 25.05.2020. godine, na izbornoj sjednici skupštine održanoj 01.07.2020. godine, GFS Prijedor je izabrao 11 delegata za skupštinu PFS,  predložio i 4 člana Upravnog odbora PFS, te kandidate za organe FSRS i FS BiH.

Uvidjevši da je GFS Prijedor pokazao zajedništvo i snagu, a u toku izbornog procesa, fudbalski diktator Mile Mandić u strahu da će izgubiti svoje pozicije i moći, zakazuje sjednicu Upravnog odbora PFS Prijedor za dan 13.07.2020. godine na kojoj za dnevni red predlaže izmjenu odluke o kvotnoj zastuplјenosti GFS i OFS u organima PFS Prijedor, odnosno smanjenje broja članova iz GFS Prijedor. Na dnevnom redu se našlo i predlaganje delegata za Prvu, Drugu ligu Zapad i regionalnu ligu FSRS, i to bez znanja i pitanja GFS Prijedor. Od ukupno 9 članova UO, na sjednici se pojavilo 7 (Dalibor Majkić je još 2019. godine podnio ostavku na mjesto člana UO, predsjednik do danas nije našao za shodno da zakaže skupštinu kako bi imenovao novog člana iz GFS Prijedor). Kada predloženi dnevni red nije usvojen (glasalo 4 člana, dok je prema odredbama statuta za punovažnost odluka potrebna većina od ukupnog broja članova, dakle 5) gore pomenuti fudbalski diktator je nastavio sjednicu, nakon čega su članovi iz GFS Prijedor, ukupno njih trojica, napustili istu. Tim činom, prestali su da postoje uslovi za samo održavanje sjednice, jer Upravni odbor nije imao traženi kvorum prisustva od 5 članova, koji je propisan odredbama člana 37. Statuta PFS Prijedor. I pored toga, sjednica se nastavlјa i donose odluke na štetu Prijedora i protivno interesima fudbala grada Prijedora. Na kraju, kao kruna bahatosti, predsjednik Mile Mandić zabranjuje sekretaru da članovima UO, na njihov zahtjev, dostavi zapisnik sa sporne sjednice UO.

Ne postoji adekvatan termin da opiše ovakav vid ponašanja.

Shvativši šta je uradio, Mile Mandić zakazuje novu sjednicu UO za dan 20.07.2020. godine, gdje na dnevnom redu predlaže poništenje Odluka sa nezakonite sjednice održane 13.07.2020. godine. Međutim, prijedorski fudbalski diktator se ne pojavlјuje na sjednici UO koju je sam zakazao, na kojoj su bili prisutni samo članovi iz GFS Prijedor. Shvativši namjere Mile Mandića, odnosno odredbe člana 37. stav 2. i 3. Statuta PFS Prijedor, koje propisuju „Ako se ne postigne ovaj kvorum (5 članova), upravni odbor se automatski mora sastati narednog radnog dana na istom mjestu i u isto vrijeme, da bi razmatrao isti dnevni red. Na ponovlјenoj sjednici Upravni odbor može pravovalјano donositi odluke ako je prisutno najmanje (4) člana.“, članovi UO PFS, koji su imenovani da štite i brane interese GFS Prijedor, podnose neopozive ostavke na mjesto člana UO PFS Prijedor. Dakle, ukupno 4 člana UO su podnijela ostavke, dok peti član ispred  FK „Svodna“ mjesecima ne dolazi na sjednice, te je predsjednik bio dužan razriješiti takvog člana i zamijeniti ga odgovarajućim članom iz istog GFS. Odredbama Statuta je propisano „U Upravni odbor može se za vrijeme njegovog mandata kooptirati najviše trećina članova, u slučaju ostavke člana Upravnog odbora, njegove definitivne spriječenosti ili gublјenja prava, predsjednik će odrediti zamjenu člana Upravnog odbora PFS Prijedor iz istog Opštinskog/Gradskog fudbalskog saveza, a ako je potrebno zamjena više od 1/3 članova saziva se vanredna skupština saveza…“ U konkretnom slučaju, našli smo se u situaciji da je u upravnom odboru PFS Prijedor ostalo 4 od 9 članova, dakle, više od 1/3 je potrebno zamijeniti, Upravni odbor faktički i ne postoji zbog samovolјe pojedinca.

Bez obzira na sve navedeno, predsjednik za dan 21.07.2020. saziva novu sjednicu Upravnog odbora, te sa samo 4 člana donosi nezakonitu odluku o kvotnoj zastuplјenosti OFS i GFS u PFS Prijedor. Po toj novoj nezakonitoj odluci GFS Prijedor daje 10 članova (umjesto dosadašnjih 11) u skupštinu PFS Prijedor, te 2 člana u skupštinu FSRS. Na istoj sjednici, zanemaruju se prijedlozi GFS Prijedor, te Mile Mandić na nezakonit način forsira svoje pulene (delegate) na više rangove.

Takvu odluku Mile Mandić dostavlјa GFS Prijedor dana 22.07.2020. godine, i daje ultimativni rok do 23.07.2020. godine do 12.00 časova da se dostave spiskovi delegata prema navedenoj nezakonitoj odluci. Napominjemo da je GFS Prijedor nakon održane izborne sjednice skupštine PFS-u uredno dostavio zapisnik sa iste, sa imenima svih delegata i kandidata.

Ako je predsjednik PFS Prijedor navikao da se stavlјa iznad skupštine saveza i da prekraja njene odluke, predsjednik GFS Prijedor to nije, i nikada neće. Skupština GFS Prijedor je izabrala 11 delegata za skupštinu PFS Prijedor i niko drugi osim skupštine nije ovlašćen da mijenja ili briše određene delagate.

GFS Prijedor stoji iza svojih 11 izabranih delegata, koji će se svi pojaviti na izbornoj skupštini PFS Prijedor, a mijenjanje pravila usred izborne utakmice pokazuje svu osionost, ali i strah, nadamo se bivšeg predsjednika PFS Prijedor.

PFS Prijedor je svojim dopisom broj 64/20 od 04.06.2020. godine obavijestio FSRS da će se izborna skupština PFS Prijedor održati najkasnije do 31.07.2020. godine. Iako je odredbama Statuta PFS Prijedor propisano da datum, mjesto i nacrt dnevnog reda skupštine moraju biti dostavlјeni članovima skupštine najkasnije 15 dana unaprijed, a definitivni poziv i liste kandidata najkasnije 10 dana prije skupštine, nikom od članova skupštine izabranih ispred GFS Prijedor, do dana pisanja ovog saopštenja, takav poziv nije uručen. Vjerovatno fudbalski radnici Grada Prijedora nisu poželјni u organima ovog fudbalskog diktatora.

Ovim saopštenjem želimo da ukažemo fudbalskoj javnosti Prijedora, Republike Srpkse i Bosne i Hercegovine, o teroru koji sprovodi predsjednik Područnog fudbalskog saveza Prijedor, te šteti koju GFS Prijedor, te svi njegovi klubovi trpe.

Namjera nam je da zaustavimo ovaj fudbalski aparthejd, gdje većinski i obespravlјeni fudbalski Prijedor trpi zbog samovolјe pojedinaca iz manjine.

U nadi da se, radi zaštite svojih članica, više nećemo morati obraćati povodom ovih nesportskih tema, nego da će nam povod biti uspjesi naših klubova na zelenom terenu, te infrastrukturni projekti,

Stakić Vladimir

Predsjednik GFS Prijedor