XS
SM
MD
LG

Slaven Bilić iz Birmingema za SportDC: Nismo mi svjesni šta smo napravili

Slaven Bilić

Slaven Bilić vratio je Vest Bromvič Albion u Premijer ligu Englesku. Ekipa iz Birmingema odigrala je kući neriješeno sa Kvins Park Rendžersima 2:2, ali Brentford to nije uspio iskoristiti, jer su izgubili kod kuće od Barnslija sa 1:2 i tako pogurali VBA među elitu.

Bilo je napeto, ali je Slaven Bilić izborio ulazak među najbolje. Na kraju bio im je dovoljan i jedan bod, jer je Brentford poražen kod kuće od Barnslija.

U svojoj prvoj sezoni u Čempiošipu kao trener, Slaven Bilić izborio je sa VBA rekordni peti povratak u Premijeršip. Završili su kao drugoplasirani tim Čempiošipa, sa 10 bodova manje od Lids Junajteda, te sa po dva više od Brentforda i Fulama.

VBA je izgubio samo sedam utakmica u ovoj sezoni i završio kao ekipa sa najmanje poraza i potpuno zasluženo izborila promociju u Premijer ligu.

VBA se plasirao u Premijer ligu

Ekskluzivno iz Birmingema za sportdc.net govorio je Slaven Bilić nakon velikog uspjeha.

- Jako sam srećan, mogu vam reći da smo prošli jedan težak put kako bi se vratili u Premijer ligu. Meni ostaje da čestitam cijeloj ekipi i svima u klubu, jer su nas čestito pratili i podržavali. Žao mi je navijača, iz razloga što ovo nismo proslavili sa njima zajedno na tribinama, ali ovo je bilo za njih. Možda će ovo biti čudno, ali nikad mi teže nije bilo i nikad se toliko nisam potresao i možda mi je ovo zato najdraža pobjeda u karijeri. Emocije su velike i mislim da smo zaslužili ovako nešto. Napravili smo veliku stvar. Sezona je bila veoma teška, iscrpljujuća, 46 mečeva, znači do posljednjeg kola se nije znalo ništa, ali evo Bogu hvala uspjeli smo ostvariti naš cilj.

Jeste li mogli izabrati bolji trenutak za uspjeh karijere?

- Haha, a ja volim uvijek reći da sam sa svakom pobjedom zadovoljan, međutim ovo je jedan od najvećih uspjeha u mojoj karijeri, bez obzira što nismo osvojili trofej koji smo takođe željeli. Nama je bio najveći pritisak poslije Blekburna, pogotovo kada smo znali kakve nas utakmice čekaju. U svakom poslu, u svakom klubu sam davao sve od sebe. Tako je i ovdje, dao sam posljednji atom snage da uđemo u Premijeršip. Ne možete zamisliti kako sam srećan i ponosan na ovu ekipu.

Što dalje gospodine Biliću?

- U Birmingemu sam do utorka, moram završiti neke stvari, a onda putujem nazad u Hrvatsku. Baš će mi dobro doći odmor nakon ovog stresa psihičkog. Biću na odmoru nekoliko sedmica, a onda se vraćam nazad i počinjemo pripreme za Premijer ligu, koje počinje već u devetom mjesecu. Igrači takođe idu na zaslužene pauze, tako da sve u svemu, vrijeme je za kratak predah.

Naša redakcija se zahvaljuje gospodinu Slavenu Biliću na odvojenom vremenu i ovom prilikom čestitamo mu na izvanrednom uspjehu i ulasku u Premijer ligu. Čekamo vas u najboljoj ligi svijeta!

Ludnica u Birmingemu