XS
SM
MD
LG

Zašto Bane kapiten nije dobio oproštajni meč ?

Foto: FSS

Navikli smo često da se na našim prostorima ne cijeni uspjeh. Zapravo, više se cijeni podobnost nego sposobnost. A kada sposobni dignu glas protiv određenih stvari, onda su nepoželjni. 

Takav slučaj jeste i Branislav Ivanović. Bane Ivanović bio je reprezentativac prvo Srbije i Crne Gore pa onda i Srbije preko 13 godina. Bio je i kapiten ''Orlova''. Međutim, nikada nije dobio šansu da se na pravi način oprosti od nacionalnog dresa.

Bane je svoj prvi meč odigrao u februaru 2005. Ušao je umjesto Marka Baše u utakmici protiv Italije, koja je završena 1-1. To je inače bila prijateljska utakmica. Od tada je Bane odigrao 105 mečeva i postigao 13 golova. Od februara 2012. godine bio je i kapiten a učestvovao je i na Mundijalima 2010. i 2018. godine. 

O Ivanovićevim igračkim a i ljudskim kvalitetima suvišno je i pričati. E sad se postavlja pitanje, kako je moguće da je tom čovjeku prvo oduzeta traka kapitena a potom i faktički šut karta iz reprezentacije ? Pa prosto Bane nije htio da šuti. Za razliku od mnogih, imao je petlje da se suprostavi određenim stvarima.

Suprostavio se smjeni Slavoljuba Muslina. Smjeni selektora koji je odveo reprezentaciju na veliko takmičenje nakon osam godina. Mnogi su tada i mogli i morali da se suprostave tom suicidnom potezu Fudbalskog Saveza Srbije ali nisu. Jednostavno, to sebi jedna ozbiljna reprezentacija ne smije dozvoliti. Sedam mjeseci pred Mundijal smjenjujete selektora koji vas je tamo odveo. Neshvatljivo a još je teže shvatiti indolentnost ostalih fudbalera.

Kao posljedica toga što se suprostavio FSS-u i odluci o smjeni Muslina, Bane je kažnjen tako što mu je oduzeta kapitenska traka. Da se razumijemo, da FSS radi briljantan posao godinama pa i da se shvati nekako što su ovako postupili prema Banetu ali budući da znamo kako FSS radi, zaista je nevjerovatno da su uradili takvu stvar prema legendi reprezentacije.

Pokušali su oduzimanjem trake poniziti Baneta ali su ponizili samo sebe tim potezom. No nažalost, tu nije bio kraj. Kraj se desio one proklete noći kada smo izgubili 2-1 od Švajcarske uz ogromnu pomoć, djelioca nepravde na tom meču, Feliksa Briha. 

Nakon meča došlo je do rasprave oko taktike selektora Krstajića. Niko nikada sa svim detaljima nije izašao javno ali se po daljim potezima moglo shvatiti da su Bane i Luka Milivojević bili ti koji su se suprostavili određenim potezima. Naime, od tog susreta Bane nikada više nije pozvan u reprezentaciju a nije pozivan ni Luka Milivojević dok je Krstajić bio selektor.

Nikada nećemo saznati sve detalje iz svlačionice nakon meča sa Švajcarskom. No, šta god bilo, Bane je zaslužio poštovanje. Zaslužio je šansu da se oprosti u jednoj utakmici od reprezentacije onako kako to zaslužuje neko sa 100+ nastupa za nacionalni tim.

No nažalost od toga nije bilo a realno je i da ne bude ništa. Bane već ima 36 godina. Može odraditi još sezonu dvije sigurno ali malo je realno da će dobiti šansu da se oprosti od reprezentacije na terenu, kao što su se opraštali nekada Savo Milošević, Deki Stanković i mnogi drugi.

I pored toga što su na razne načine pojedinci iz FSS pokušali da ga ponize, Bane kapiten će uvijek biti Bane kapiten za sve navijače Srbije. Uvijek će biti ljudska i fudbalska institucija. Institucija kakva nikada neće biti oni koji su se o njega ogriješili.......