XS
SM
MD
LG

Stojan Malbašić vojnik Borca!

Vico Zeljković i Stojan Malbašić

Dovoljno je reći Ćelo – i svi u Banjaluci znaju o kome je reč! Legendi Fudbalskog kluba Borac, čoveku koji je 46 godina vojnik crveno-plavih boja, igraču, kapitenu treneru, direktoru, sekretaru, od četvrtka veče i predsedniku velikana sa Trga Republike Srpske.

Stojan Malbašić je nasledio Vicu Zeljkovića na mestu prvog čoveka banjalučkog premijerligaša sa ciljem da nastavi tamo gde je njegov prethodnik stao, jer se povukao zbog kandidatura za predsedničke funkcije u fudbalskim savezima Republike Srpske i BiH. Zeljković je za nešto više od dve godine (za predsednika izabran 19. juna 2018) uspeo da, sa svojim najbližim saradnicima, spasi Borac od propadanja i gašenja, vrati nagomilane milionske dugove, reši “nerešivi slučaj Džaja” i po povratku u premijerligaško društvo nakon izbacivanja iz elite zbog licence Borac je odmah izborio plasman na međunarodnu scenu. 

 


Svo to vreme na Gradskom stadionu bio je i Malbašić, davao svoj doprinos oporavku kluba u čijoj generaciji je bio 1988. godine kada je Borac, tada kao prvi i ostaće zapisano jedini drugoligaš, osvojio Kup SFRJ pobedom u antologijskom finalu protiv Crvene zvezde u Beogradu. Popularni Ćelo je igračku karijeru završio kao kapiten Banjalučana koji su 1992. godine, u komplikovanim vremenima, u praskozorje građanskog rata u BiH, trijumfom u italijanskoj Fođi osvojili prvi i za sada jedini međunarodni trofej – Mitropa kupa, najstarijeg klupskog takmičenja u Evropi.

-Želim da se zahvalim članovima Skupštine FK Borac jer su mi ukazali poverenje da baš ja budem taj čovek koji će nastaviti ovaj uspešan put kluba trasiran od strane gospodina Vice Zeljkovića. Kao drugo, zahvalio bih se gospodinu Zeljkoviću da budemo u ovoj situaciji u kojoj smo. Znamo i sami da je do pre dve-tri godine klub bio pred gašenjem, da je čovek koji se prihvatio ovog poziva bio iznenađenje, mlad i ambiciozan momak koji se još uvek do tad nije dokazao u sportu. Ipak, svoje znanje je dokazao kroz ove dve godine. Borac se digao iz mrtvih, napravio je klub koji su svi počeli da respektuju i slobodno mogu da kažem da bi u ovom momentu mnogi želeli da dođu za predsednika Borca, u ovoj dobroj situaciji – istakao je u uvodnim rečima Stojan Malbašić, a onda nastavio:

-Vico Zeljković je čovek koji je za kratko vreme sanirao velike finansijske dugove kluba, čovek koji je odblokirao račun blokiran više od 15 godina, čovek koji je vratio osmeh na lice zaposlenicima kluba zato što su im primanja redovna i zato što se osećaju ponosnim i bitnim za rad kluba. Nažalost, toga nekoliko godina unazad nije bilo. Žao mi je što odlazi, međutim velikih promena neće biti i svi zajedno u klubu ćemo da nastavimo putem koji je zacrtao, a to je da Borac svake godine bude sve jači i da se bori za Evropu, ali i šampionsku titulu. Želja mi je da se Vico Zeljković jednog dana vrati u klub. Nadam se da će se ostvariti kao i mnoge do sada. Na kraju bih poželeo dobru saradnju sa medijima i nadam se da neće biti problema. 

Emocije su bile uočljive, Malbašić je pred novinare, prvi put kao predsednik, izašao drhtavim glasom.

-Ovo je vrhunac mog dugogodišnjeg rada u Borcu. Drago mi je što je prepoznat moj rad i trud i ovo je za mene velika čast, ujedno i ogromna obaveza. Zahvaljujući Vici Zeljkovići sada bez problema možemo da planiramo budućnost. Obaveza Borca je da svake godine bude u vrhu Premijer lige BiH i da svake godine bude među ekipama koje će izboriti plasman na međunarodnu scenu. Siguran sam da ćemo to i uspeti da ostvarimo. Borac će se na zimu dodatno pojačati ukoliko bude konkurentan za trofeje, titulu i Kup BiH – dodao je Malbašić.
Na kraju je Stojan Malbašić istakao i ovo:
-Ja sam dete Borca, tačnije njegov vojnik i ništa nije teško da radim kada je to za voljeni klub. Najsrećniji sam čovek kada pravimo sjajne rezultate, osvajamo trofeje i izlazimo u Evropu. Borac je iznad svih nas. I kad izstanu rezultati svi moramo da budemo u službi Borca.
Jedan je Ćelo. Na novom putu zajedno sa Borcem…
 

Zeljković: Pomagaću Borcu i klubovima

Malbašićev prethodnik Vico Zeljković je na oproštaju od predsedničke funkcije u klubu istakao:

-Srećan sam jer smo klub uspeli da vratimo gde i pripada, a to je sigurno mesto koje omogućava da se Borac u godinama koje su ispred nas bori za pozicije koje vode u Evropu i do titule. Sigurno da mi je drago što smo uspeli da saniramo višemilionska dugovanja koja su mučila klub i sprečavala da se dalje razvija na način kako bi trebalo. Smatram da svi treba da budemo ocenjeni u skladu s određenim rezultatima i onim što ostaje iza nas. Znam da će klub ostati stabilan, siguran sam u to, i da ima dobre smernice za dalji razvoj. Želeo bih da čestitam Stojanu Malbašiću na izboru za predsednika. Radi se o čoveku koji je celi život uz klub, koji oseća Borac. Bio je tu u mnogim teškim vremenima. Poželeo bih mu srećan rad sa delom uprave koji je i dalje tu, a ja ću kao predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske biti na raspolaganju Borcu, da pomognem koliko je u mojoj moći, kao i ostalim klubovima. Zahvaljujem se svim medijima na korektnoj saradnji tokom vremena dok sam bio predsednik Borca. Želim da se u budućnosti navijači Borca raduju trofejima i pobedama, kojima se svi nadamo.

Sportski Žurnal


Željezničar 3 : 0 Krupa
Tuzla City 1 : 2 Zrinjski
Sloboda 0 : 0 Borac
Mladost 0 : 1 Velež
Radnik 0 : 2 Široki Brijeg
Olimpik 0 : 3 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 21 4 8 67
2 Sarajevo 33 18 11 4 65
3 Velež 33 16 13 4 61
4 Zrinjski 33 18 5 10 59
5 Široki Brijeg 33 17 8 8 59
6 Tuzla City 33 13 9 11 48
7 Željezničar 33 12 8 13 44
8 Sloboda 33 10 7 16 37
9 Mladost 33 8 6 19 30
10 Krupa 33 7 7 19 28
11 Radnik 33 5 10 18 25
12 Olimpik 33 7 4 22 25