XS
SM
MD
LG

Dobrodošao, fudbale!

Vico Zeljković i Mile Kovačević

Sunce je granulo obasjavši Republiku Srpsku i vaskrsnuće njenog fudbala koji se posle skoro četiri godine, tačnije od oktobra 2016, ponovo vratio na veliku scenu. Subota, 8. avgust Leta Gospodnjeg 2020. ostaće zapisana u istoriji Republike Srpske, njenog fudbala i FSRS – utakmice Prve lige vratile su se na talase Radija Republike Srpske, a derbi iz Novog Grada između Slobode i Slavije prenošen je na RTRS.

Fudbal je pobedio duboki mrak, izašao na svetlost života, odakle nije trebalo ni da odlazi, ali… Sve je palo i potonulo onog dana kada je advokat iz Gradiške Mile Kovačević, tadašnji predsednik FSRS, pobedio Petra Jelića na izborima, u pomalo dramatičnim okolnostima, na granici preglasavanja i incidenta. Nakon toga, zanemarujući istinu da je ostvario “Pirovu pobedu” s minimalnom prednošću, nije imao sluha, nije ni shvatio, pogotovo nije bio svestan da rukovodi podeljenim Savezom i da treba tražiti kompromis. Nije razumeo ni značaj medija, afirmaciju fudbala kao igre koja spaja, a ne razdvaja, pogotovo na Radiju Republike Srpske u tradicionalnoj emisiji “Sportsko-zabavno popodne”, koja je oduvek bila rado slušana među ljubiteljima fudbala i sporta.

I tako, prođoše skoro četiri godine, celi olimpijski ciklus bačen je pod noge, u trvenjima, svađama, dominirala je tvrdoglavost i samovolja, a fudbal za to plaćao visoku cenu. Prva liga Republike Srpske bila je ojađena, svedena na minimum – 10 klubova, s tim da je OFK Sloga iz Gornjeg Crnjelova odustala od takmičenja i nanela novu mrlju fudbalskoj organizaciji srpskog entiteta u “Dejtonskoj zemlji”.

Oni, koji su u ime Saveza bili okupljeni u Komisiju za medije uzaludno su upozoravali na nerezonski i neprofesionalni odnos prema ovoj temi i problemu koji se pojavio, najavljivali su posledice koje će se dogoditi, činilo se kao da neko namerno želi da fudbal odvede u mrak, fudbalsku organizaciju Republike Srpske svede na nivo koji joj određuje lokalni karakter, a ne kao sastavni deo zajedničkog “krovnog” Saveza, ko zna zbog čega i radi čega?! Ispaštali su fudbal, ljubitelji ove igre, igrači, Savez, svi zajedno… Prva liga Republike Srpske bila je svedena na, bez uvrede, takmičenje seoskog ranga, fudbalski centri ugašeni i na marginu poslani. Na udaru je često bio i Sportski žurnal, da bi mu nedavno novoformirani Izvršni odbor FSRS odao priznanje za istrajnost u toj borbi.

 


Sve se iz temelja promenilo kada je u januaru ove godine na mesto predsednika FSRS došao mladi i ambiciozni Vico Zeljković. Za kratko vreme desile su se suštinske promene u razmišljanju Saveza i shvatanju uloge medija u popularizaciji fudbala i afirmaciji mladih igrača. Prvoligaško takmičenje je konačno dobilo sponzora – M:tel. Tako se dugogodišnja isprazna priča o generalnom sponzoru realizovala za nekoliko meseci. Pompezno se pominjao “Adidas” da bi na kraju postao sponzor FS BiH, a Republika Srpska dobijala mrvice. Sada su klubovi dobili beneficije u plaćanju kotizacija i službenih lica, najavljeni su veliki infrastrukturni projekti, elitna liga proširena na 16 ekipa, ukazana je nova prilika nekada fudbalskim centrima da se probude…

Ono što Mile Kovačević nije realizovao za 13 godina pretenciozne vladavine u FSRS njegov naslednik Vico Zeljković, otvoren prema javnosti, je uspeo da završi za svega šest meseci. A tek oduševljenje celokupne javnosti kada su se u subotu poslepodne, na talasima Radija Republike Srpske, čuli prepoznatljivi glasovi reportera s prvoligaških stadiona. Vratio se fudbalski duh, vratio se život u Republiku Srpsku jer posredno i neposredno, oko fudbala i FSRS okupljena je trećina populacije srpskog entiteta u BiH – 400.000 ljudi.

Blistala je subota, fudbal je vaskrsao od Novog Grada iz kojeg se javljao reporterski debitant Mladen Lukajić, do Trebinja iz kojeg je dopirao prepoznatljiv bas Vedrana Mihojevića, pa Bojan Božić iz Banjaluke, Brane Radulović iz Dervente, Rade Jokić iz Zvornika, Slaviša Vukašinović iz Foče, Dragan Tešić iz Ugljevika… Da je u Modriči bila utakmica u dnevnom terminu čuo bi se i glas “Marka Markovića preko Drine” - Slađana Jeremića. Dakle, okupljena je stara garda, uz nekoliko novajlija.

Svi oni su prezentovali i pokazali ljubav prema fudbalu i Republici Srpskoj. Trebalo im je samo malo pažnje i uvažavanja pa da budu u službi svoje profesije i opšteg interesa. Baš kao i Vico Zeljković koji je, dolaskom na čelo FSRS, imao jasnu viziju i programe kako da oporavi fudbal Republike Srpske i vrati mu dostojanstvo!

Prvi korak je ujedno i najteži, ali mnogo govori. Ako je čvrst i odlučan hod će biti dugotrajan i uspešan. To smo zaključili prilikom vaskrsnuća fudbala Republike Srpske u prošlu subotu.


Uvedeni i TV prenosi

Prvi put u istoriji Prve lige Republike Srpske uvedeni su i TV prenosi. Do sada je RTRS uglavnom prenosila finalne utakmice Kupa Republike Srpske, a od sezone 2020/21. u svakom kolu će biti prenošena po jedna derbi utakmica.

U subotu to je bio meč na stadionu “Mlakve” u Novom Gradu između Slobode i Slavije iz Istočnog Sarajeva uz komentar Dragana Novakovića. Igrala su dva najstarija kluba u Srpskoj, domaći osnovan 1910. i gostujući 1908. godine.

Sportski žurnal