XS
SM
MD
LG

Rade Baralić jedini predstavnik OS RS koji je podnio ostavku u OS BiH: Nejedinstvo nas skupo koštalo

VIŠEGRAD  - Jedini član Upravnog odbora Odbojkaškog saveza BiH iz Odbojkaškog saveza RS, koji je riješio da se povuče poslije sporne sjednice održane 16. juna, Rade Baralić tvrdi da je osnovni razlog katastrofalnog raspleta po klubove iz Srpske nejedinstvo, odnosno loša priprema dolaska na sastanak.

On je prihvatio svoj dio odgovornosti i odmah podnio ostavku, jer nije uspio da zaštiti interese naših klubova. Baralić je inače zamjenski član UO OS BiH i “uskakao” je na sjednice kada neko od redovnih nije mogao da prisustvuje. To se, kaže, po pravilu dešavalo kada su na dnevnom redu škakljive teme, kakve su bile i na pomenutom sastanku na kojem je donesena odluka o prekidu prvenstva usljed pandemije virusa korona, ali nije usvojen izgled tabele i samim tim nije bilo osnova da se izaberu klubovi koji će predstavljati BiH u Evropi.

- Da smo imali jedinstven stav drugačije bi se sada pričalo.... Ranije je bila praksa da se članovi UO iz Srpske sastanu dan ranije ili neposredno pred sjednicu krovnog saveza kako bismo usaglasili naše stavove, ali se to iz nekog razloga u posljednje vrijeme nije dešavalo. Ne želim harangu protiv našeg saveza, ali ja sve što imam da kažem kažem na organima, nikada nisam pričao iza leđa ili preko medija. Podnio sam ostavku, jer mi je osnovno zaduženje bilo da zaštitim klubove iz Srpske, što nisam učinio. Mislim da bi prvi čovjek OS RS Milutin Popović trebalo da razmisli zbog čega su klubovi iznevjereni - rekao je Baralić.

Takvu situaciju iskoristio je predsjednik OS BiH Alija Fatić, koji je prema Baralićevim riječima, odličan lovac u mutnom pa je poturio prijedloge koje njemu odgovaraju. Druga greška u koracima je usvajanje propozicija za narednu sezonu, a da prethodna nije ni završena.

- Ni tu nismo imali jedinstven stav. Ne znam kako je moguće da gledamo unaprijed, a da nismo riješili repove. To sam i rekao, ali jednostavno sam bio u manjini. Da smo bili složni mogli smo da blokiramo dnevni red pa bi onda i Fatić povukao ručnu i do idućeg zasjedanja morao da traži kompromis. Njegov najveći interes je bio da usvoji akte u vezi sa organizacijom EP za djevojke do 19 godina koje sutra počinje u Zenici, a pametni će zaključiti zbog čega - rekao je Baralić. 

Ovako, šest klubova iz Srpske pretrpjelo je direktnu štetu, jer su četiri ostala bez evro scene, a Radnik i Drina HE preselili u niži rang iako po plasmanu na tabeli u trenutku prekida to nisu zaslužili.

- Predlagao sam čak i da proširimo ligu, ali su, opet naši predstavnici, rekli da odbojka nije fudbal. Međutim, samo desetak dana kasnije na sjednicu UO OS RS odlučili su da prošire Prvu ligu sa 12 na 14 klubova. Odbojka je u tom slučaju bila ista klao fudbal - razočaran je Baralić.

Bez poziva iz Saveza

Baralić naglašava da je ostavku podnio putem i-mejla dan poslije sporne sjednice, ali da od tada nije imao nikakvog kontakta sa predsjednikom OS RS Milutinom Popovićem.

- Valjda je red bio da me nazove, ali nema veze. Iz saveza odlazim čistog obraza, jer sam prihvatio odgovornost zbog propusta iako smatram da je moje razmišljanje i insistiranje bilo ispravno - naglasio je Baralić.

GLAS SRPSKE - Dušan Repija


Bosna 1 : 3 Napredak
Borac 3 : 0 Modriča
Gacko 0 : 3 Ljubinje
Radnik 3 : 0 Kakanj 78
Jedinstvo 0 : 3 Domaljevac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Napredak 18 16 2 50
2 Radnik 18 15 3 43
3 Domaljevac 18 15 3 42
4 Kakanj 78 18 11 7 36
5 Bosna 18 10 8 28
6 Borac 18 6 12 20
7 Modriča 18 7 11 18
8 Ljubinje 18 5 13 15
9 Jedinstvo 18 3 15 11
10 Gacko 18 2 16 7