XS
SM
MD
LG

Mladost zaledila Želju

 Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba

Fudbaleri Željezničara poraženi su u petom kolu m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine od Mladosti iz Doboja kod Kaknja rezultatom 1:0. Željezničar je u ovaj susret ušao kao apsolutni favorit, te je pobjeda jedino što je interesovalo izabranike Amara Osima na ovom susretu kako bi produžili pobjedničku seriju na pet uzastopnih utakmica. S druge strane Mladost je na Grbavicu došla rasterećeno sa nadom da nakon što su osvojili bod protiv FK Sarajevo mogu doći do još jednog iznenađenja protiv drugog sarajevskog tima.

 Željezničar je prvi zaprijetio i to već u drugom minutu susreta preko Štilića koji je šutirao nakon dodavanja Mujezinovića, no njegov udarac je odbranio Bukvić da bi minutu kasnije Lendrić poslije dodavanja Stevanovića pogodio prečku. U 11. minuti stopostotna šansa za goste. Kosorić je pogriješio, Dedić je stigao do lopte prije Šehića, zaobišao Erića, ali sa gol linije je izbacio Miletić i ostalo je 0:0.

Plavi su uzvratili u 15. minuti preko Veselinovića čiji je udarac na gol liniji blokirao Vazda, a nakon toga Šehić je šutirao visoko preko gola. Dvije minute kasnije Erić je zaustavio udarac Dejanovića glavom da bi u 22. Lendrić šutirao glavom poslije kornera Štilića. U 24. minuti dosuđen je slobodnjak za Plave, ali je šut Štilića otišao visoko preko gola da bi dvije minute kasnije ofanzivac Plavih ponovo pokušao, no rezultat je bio isti.

Igrao se 29. minut susreta kada je Bukvić odbranio dobar pokušaj Mladena Veselinovića, a tri minute kasnije Nedim Hadžić je priredio hladan tuš za sve navijače Željezničara. Aleksandar Kosorić je loše procijenio let jedne dubinske lopte, ona došla do Hadžića koji majstorskim udarcem vara Erića i dovodi goste iz Doboj Kaknja u vodstvo na stadionu Grbavica.

I nakon primljenog gola igrači Željezničara su nastavili sa napadima, pa je u 34. minuti Lendrić šutirao glavom nakon ubacivanja Štilića, no nije bilo promjene rezultata. Prilikom tog udarca ofanzivac Plavih se sudario glavama zajedno sa fudbalerom gostiju Alenom Dejanovićem nakon čega im je obojici ukazana ljekarska pomoć, te su potom nastavili susret.

Na sljedeću priliku čekalo se do 43. minute susreta. Štilić je izveo korner, a Miletić uhvatio volej, no njegov udarac je izblokirao Mahmić da bi u drugoj minuti sudijske nadoknade Luka Juričić šutirao glavom poslije ubacivanja iz slobodnjaka, no njegov udarac je otišao preko gola, pa se na poluvrijeme na Grbavici otišlo pri vodstvu Mladosti rezultatom 1:0.

Trener Plavih Amar Osim je na startu drugog poluvremena bio vidno nezadovoljan, te je izvršio dvostruku izmjenu. Iz igre su izašli Mladen Veselinović i Luka Juričić, a šansu su dobili Sedad Subašić i Nermin Jamak, te su Plavi u nastavku utakmice izašli u formaciji 4-2-3-1 gdje je jedini istureni igrač bio hrvatski ofanzivac Ivan Lendrić dok je iza njega bio trojac Sedad Subašić, Semir Štilić i Mustafa Mujezinović.

U 49. minuti susreta Ivan Lendrić je pogodio stativu nakon ubacivanja Siniše Stevanovića, ali je bio u ofsajdu, pa i da je pogodio mrežu Semira Bukvića, gol ne bi bio priznat. Već u sljedećoj minuti dobar pokušaj Dedića odlazi preko gola da bi u 53. sjajan šut Lendrića odlično fantastično odbranio Bukvić. U 62. minuti Alić je šutirao iz slobodnjaka, ali je njegov udarac završio preko gola.

U nastavku smo zabilježili pokušaje Hiroša sa jedne strane i Subašića sa druge, ali obojica su bili neprecizni, te je ostalo 1:0 za goste. Zatim su prijetili još jednom Subašić kao i Bekrić, ali promjene rezultata nije bilo. Do kraja utakmice Plavi su pokušavali doći do pogotka i bod(ova) na ovom susretu, ali nisu uspjeli, te je hrabra Mladost zasluženo pobijedila na Grbavici. 

Željezničar - Mladost 0:1 (0:1)

Stadion: Grbavica. Sudija: Njegomirović Aleksandar (Prnjavor). Žuti kartoni: Miletić, Kosorić (Željezničar), Dedić, Hiroš, Alić, Begić (Mladost DK). Strijelci: 0:1 - Hadžić (32).

FK Željezničar: Erić; Stevanović (63. Blažević), Kosorić, Miletić, Šehić; Alispahić (82. Hajrić), Štilić, Veselinović (46. Subašić), Mujezinović (70. Bekrić); Lendrić, Juričić (46. Jamak). Trener: Amar Osim.

FK Mladost DK: Bukvić; Lalić, Nikolić, Mahmić, Alić; Vazda (87. Mirkov), Dedić (78. Begić), Hiroš (78. Biber); Mujarić (55. Hrustanović), Dejanović (87. Buhač), Hadžić. Trener: Elvedin Beganović.

 


Željezničar 0 : 1 Mladost
Zrinjski 1 : 0 Sloboda
Široki Brijeg 3 : 0 Borac
Krupa 1 : 1 Radnik
Sarajevo 1 : 1 Velež
Tuzla City 3 : 2 Olimpik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Željezničar 5 4 0 1 12
2 Široki Brijeg 5 3 2 0 11
3 Sarajevo 5 3 2 0 11
4 Borac 5 3 0 2 9
5 Tuzla City 5 3 0 2 9
6 Velež 5 2 2 1 8
7 Zrinjski 5 2 1 2 7
8 Sloboda 5 1 1 3 4
9 Radnik 5 0 4 1 4
10 Krupa 5 1 1 3 4
11 Mladost 5 1 1 3 4
12 Olimpik 5 0 0 5 0