XS
SM
MD
LG

Srbija krenula ka tituli

 

Reprezentativke Srbije savladale su selekciju Slovačke sa 3-1 u setovima (25-19, 25-20, 22-25, 25:20) u prvom meču prvog kola grupe Evropskog juniorskog prvenstva Evrope u odbojci CEV U19 2020. koja svoje mečeve igra u Zenici. Reprezentativke Srbije pokazale su  da ih bez razloga ne smatraju mnogi favoritima za osvajanje juniorskog prvenstva Starog kontinenta, prvog velikog takmičenja u odbojci koje se održava nakon proglašenja pandemije koronavirusa Kovid-19. Slovakinje su pokazale da nisu bez razloga učesnici Evropskog prvenstva i da mogu namučiti favorite.    

Srbijanke su prve servirale na meču i osvojile prvi poen. Slovakinje su osvojile naredni poen, a onda slijedi mini serija izabranica selektora Milana Glišića od 5-0. Nakon tajm auta, Slovakinje su u narednih nekoliko minuta stabilizovale svoju igru, ali nisu dugo izdržale. Smečom kapitena Vanje Ilić, Srbija dolazi do 13:8 i do kraja bez većih problema održavaju razliku do kraja seta (25-19).

U drugom setu povela je Srbija sa 1-0, Slovačka osvojila naredna tri poena, a Srbija uzvratila sa tri poena u nizu. Slovakinje su imale vodstvo od 16-14 ali nisu izdržale. Slijedi preokret u režiji U-19 selekcije Srbije sa četiri osvojena poena u nizu i održavanje prednosti do kraja seta (25-20).

Treći otvorile su osvojenim poenom Slovakinje, a smečem Savić izjednačila. Na servis Valerije Savičević, Srbija osvajaju šest poena i odvajaju se na 13-7. Kod rezultata 19:14 za Srbiju, Slovakinje na krilima Alexandre Fricove i njenih servi prave seriju 7-0 i dolaze u vodstvo 19-21. Set je okončao rezultatom 22:25 u korist igračica selektora Jaroslava Hancaka.

Slovakinje su dobro ušle u četvrti set i povele sa 6-1, ponajviše zahvaljujući servisu Fricove. U neizvjesnoj borbi, Srpkinje su došle do preokreta (20-19) i zadržale prednost do kraja (25:20).

Milan Gršić (Srbija):

Očekivali smo da će utakmica biti pod nekom nervozom iz razloga što je prošlo puno vremena od nekog zvaničnog meča koji smo imali. Sa ovoliko grešaka niko se nije nadao da će utakmica ovako proći. U ovom trenutku je najvažnije da smo zabilježili pobjedu, da su djevojke osjetile čari igre i prvenstva.  Kako vrijeme bude odmicalo ubijeđeni smo da će naše djevojke pokazati svoj talenat. Nismo toliko zabrinuti što je utakmica protiv Slovačke bila kakva je bila. Sutra je novi protivnik – Bjelorusija. Trebamo se okrenuti mislima tom meču.

Jaroslav Hončak (Slovačka):

 Prepali smo se možda i pobjede danas. Počeli smo praviti greške na početku, ušli u meč previše pažljivo. Protiv teškog protivnika teško je bilo igrati na ovakav način. Kasnije smo igrali puno bolje. Pripremaćemo se za svaku utakmicu posebno i pokušati izboriti plasman na Final 8.

Srbija – Slovačka 3-1 (25-19, 25-20, 22-25, 25-20) 

SRBIJA: Tisma, Gočanin, Savičević, Uzelac, Taubner, Vrcelj, Cvetković, Kurtagić, Savić, Kočarević, Osmajić, Tica. Selektor: Milan Gršić.

SLOVAČKA: Dosova, Kjerna, Valentova, Hrusečka, Smieskova, Fricova, Foldesiova, Kušerova, Juščova, Navratova, Kohutova, Laucikova. Selektor: Jaroslav Hankok.

Poljska sa 3:0 pobijedila BiH

Selekcija Poljske rezultatom 3-0 u setovima (25-11, 25-12, 25-10) savladala je domaćina Evropskog juniorskog prvenstva u odbojci Bosnu i Hercegovinu u drugom meču prvog kola grupe koja igra svoje mečeve u Zenici.

Poljska je uz Srbiju iz ove grupe jedan od favorita za osvajanje medalja. Njihove visoke igračice na mreži su napravile razliku. BiH je pružila otpor koliko im je mogla.

U prvom setu nakon 4-3 za Poljsku počela se praviti rezultatska razlika. Kod 19-11 Poljakinje su vezale šest poena do 25-11.

Drugi set izabranice selektora Natmira Buljubašića dobro su otvorile i povele sa 4-3. Nakon dobrih servisa kapitena Julie Orzol, Poljakinje prave preokret i dolaze do 7-4. Slično kao u prvom setu, nastavile su povećavati prednost. Na kraju je bilo 25-12.

I treći set na sličan način je završio. Nakon 2-2, Poljakinje nižu četiri poena i odvajaju se te rutinski privode kraju ovaj meč. Na kraju je bilo 25-10.

Višeslav Popik, selektor Poljske:

Bitno je da smo startali sa pobjedom. Nakon pauze zbog pandemije Kovid-19, bitno je bilo da smo pobijedili ali i kontrolisali meč od početka do kraja. Dug je put do medalje, ali borićemo se da je osvojimo.  

Armin Bukvić, trener BiH:

Prva utakmica za naše djevojke. Obzirom da selekcija Italije koja je osvojil prošlo juniorsko prvenstvo nije došla, možemo reći da je Poljska jedan od favorita za zlatnu medalju. Odigrali smo hrabro, odigrali solidno, neke stvari čemo popraviti za buduće utakmice da se pokušamo prikazati u boljem svjetlu. 

BOSNA I HERCEGOVINA: Vukoje, Čelar, Glibić, Garić, Marković, Albijanić, Ilić, Joldić, Halilović, Topalović, Buljubašić, Popić. Selektor: Natmir Buljubašić.

POLJSKA: Pierzčala, Družkovska, Borovčak, Lazovska, Piašeska, Kostera, Dabrovska, Stefanik, Rejment, Čirnianska, Orzol, Huzi. Selektor: Wieslaw Popik

U  drugom kolu koje je na programu u nedjelju, u 17,30 sati sastaju se Poljska i Slovačka, a u 20 sati Bjelorusija i Srbija. Slobodna je selekcija Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Zenica i Osijek domaćini su Evropskog prvenstva u odbojci CEV U19 2020. koje se održava od 22. do 30. avgusta. U grupi koja igra mečeve u Gradskom vrtu u Osijeku su reprezentacije Hrvatske, Turske, Bugarske, Njemačke, Francuske i Rusije. Dvije najbolje ekipe iz svake grupe nastaviće se boriti za medalju u Zenici, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani igrati svoje kvalifikacijske utakmice za pozicije od petog do osmog mjesta u Osijeku.