XS
SM
MD
LG

Sokolac aplicirao za izgradnju terena sa vještačkom podlogom

Stadion "Bara" Sokolac

Fudbalski savez Republike Srpske raspisao je Javni poziv u okviru projekta “Razvoj sportske infrastrukture u Republici Srpskoj“ na koji mogu konkurisati sve opštine i gradovi, a cilj projekta je izgradnja 20 fudbalskih terena sa vještačkom podlogom.

Opština Sokolac uputila je Fudbalskom savezu RS pismo namjere za učešće u projektu koje je potpisao načelnik Milovan Bjelica, a lokaciju, na kojoj bi se gradio teren sa vještačkom podlogom, utvrdiće komisija FSRS.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Ovim putem Opština Sokolac želi da izrazi svoj interes za učešće u Javnom pozivu projekta “Razvoj sportske infrastrukture u Republici Srpskoj” kroz izgradnju 20 fudbalskih terena sa vještačkom podlogom.

U tu svrhu Opština Sokolac, kao i javno preduzeće Sportsko-rekreativni centar ,,Glasinac“ Sokolac čiji je osnivač opština, obavezuju se da će predložiti lokaciju za teren dimenzija 106 m x 66 m, izvršiti odgovarajuću pripremu, obezbjediti neophodnu dokumentaciju i dozvole, kao i potrebnu komunalnu infrastrukturu kako bi fudbalski klubovi, sportisti i rekreativici svih uzrasta i oba pola mogli da uživaju u još boljim uslovima i kvalitetnijim terenima. U skladu sa gore navedenim, Opština Sokolac raspolaže sa više lokacija u sklopu Sportsko – rekreativnog centra koje bi služile za namjenu navedenu u Javnom pozivu.

Stadion "Bara" Sokolac

Fudbal u Sokocu razvijaju tri kluba OFK ,,Glasinac 2011“ koji se takmiči u Drugoj ligi Republike Srpske – grupa Istok, FK ,,Sokolac“ i Futsal klub ,,Glasinac“ u kojima igra i trenira oko 50 seniora i preko 170 zvanično registrovanih u omladinskim školama, te 50 dječaka koji još nisu registrovani u Fudbalskom savezu Republike Srpske. Takođe, u ŽFK ,,Sokolac“ trenira i jedan broj djevojčica, koje nastupaju za ženski fudbalski klub Mladost iz Rogatice.

Fudbalski klub ,,Glasinac“ baštini tradiciju bavljenja ovim sportom na prostorima Romanije i Glasinca od 1936.godine. Dugogodišnji je učesnik najelitnijeg ranga takmičenja u Srpskoj, kao i učesnik dvije sezone u Premijer ligi BiH.

U SRC ,,Bara“ već su uložena značajna sredstva, posebno kada smo bili domaćini 56.MOSI igara. Završeni su i asfaltirani pristupni putevi i staze, zamjenjena je ograda, ograđen pomoćni teren sa prirodnom travom, osvjetljen je kompletan centar… Tereni se održavaju svakodnevno, redovno navodnjavaju, a nedavno smo osavremenili opremu za košenje trave.

Ono što nam predstavlja problem su jake i duge zime, te zadržavanje snježnog pokrivača, što naše terene čini duže nedostupnim za sportske klubove i sportiste. Upravo su zbog toga tereni sa vještačkom podlogom veoma potrebni sokolačkom sportu.

Za Sokolac izgradnja jednog ovakvog terena ima i još jednu dimenziju, a to je poboljšana ponuda i mogućnost sportskog turizma, čime se povećava naša privlačnost kao atraktivne lokacije za pripreme fudbalskih klubova. Geografski položaj, nadmorska visina od cca 800m i dosadašnja iskustva onih koji su se pripremali u Sokocu, jasan su pokazatelj potencijala koji posjedujemo i koje želimo da što bolje iskoristimo.

Strategijom razvoja opštine Sokolac 2020-2030, kada je u pitanju sportska infrastruktura, planirana je izgradnja i proširenje tribina stadiona kapaciteta 5.000 sjedećih mjesta. Želimo da naš stadion ima moderne i pokrivene tribine, semafor i reflektore, kako bi mogli da konkurišemo za sportska domaćinstva i takmičenja visokih kategorija u atletici i fudbalu – navodi se u pismu.