XS
SM
MD
LG

Borac ostavio dobar utisak, ali doživio poraz u odličnom derbiju na Koševu (video)

Fudbaleri Sarajeva večeras su u derbi susretu sedmog kola Premijer lige BiH savladali Borac rezultatom 4:2, čime su preuzeli lidersku poziciju na premijerligaškoj tabeli upravo od svog večerašnjeg gosta.

Derbi odigran večeras na Koševu definitivno je opravdao taj epitet, a oba su tima u meč ušla sa ciljem da ostvare pobjedu, te su i jedni i drugi stvorili po nekoliko zaista kvalitetnih šansi. 

Borac je meč igrao u svom prilično standardnom sastavu, a Sarajevo je napravilo značajnu promjenu na sredini, pa su skupa zaigrali prvi put Pejović, Sušić i Rahmanović. Priželjkivali su navijači Sarajeva da vide tri kreativca na djelu, a kroz dobar dio utakmice upravo su njih trojica u više navrata pokazivali koliko su zapravo kvalitetni u posjedu lopte.

No, problemi za Sarajevo nastajali bi kad oni ne bi bili u posjedu lopte, a već u trećoj minuti pokazalo se da Borac koji ima brze krilne igrače može ozbiljnije zaprijetiti Sarajevu. Veliku šansu je imao Zakarić, ali je loše zahvatio loptu i na kraju je pogodio mrežu sa spoljnje strane.

Već u narednom napadu, Amar Rahmanović najavljuje dobru partiju silovitim udarcem sa preko 30 metara, koji je bio vrlo opasan i malo neprecizan. 

Sarajevo potom igra kvalitetan presing i napada Borac visoko te stvara nekoliko manjih šansi, ali nakon jedne kontre opasno prijete i gosti. U 15. minuti je Zakarić ponovo pogodio spoljnji dio mreže i bilo je evidentno da Sarajevo ima probleme u defanzivi.

Ipak, Bordo tim već u narednoj minuti stiže do vodstva. Sušić proigrava Rahmanovića u kaznenom prostoru gostiju, ovaj ubacuje ka Jukiću, a loptu klizećim startom u svoju mrežu smješta Vladan Danilović.

U 17. minuti, šansu su imali gosti preko Vranješa, kojeg vezni red Sarajeva nije uspio dobro zatvoriti. Ipak, u posljednji momenat je njegov udarac izblokirao Dupovac i lopta je otišla u korner.

Borac je potom stvorio još nekoliko šansi, a u 33. minuti je nakon sjajne akcije Stojan Vranješ zatresao prečku gola Sarajeva. Bilo je tada evidentno da gosti mogu zaprijetiti Sarajevu, a u 37. minuti je Borac zasluženo poravnao. Odigrali su gosti kontru 4 na 3, a na kraju je poentirao Almedin Ziljkić, koji je savladao Kovačevića nakon što je ovaj odbranio udarac Jove Lukića i odbio loptu.

Nije dugo trajala radost gostiju. Praktično samo što se krenulo s centra, Rahmanović napada fudbalere Borca na njihovoj polovini prilikom izvođenja auta i otima loptu, a onda se sjajnim driblinzima oslobađa dva čuvara i pogađa za 2:1.

Do kraja poluvremena, priliku da Sarajevu donese dva gola prednosti propušta Pejović, čiji šut sjajno brani Bojan Pavlović.

Drugi dio počeo je hladnim tušem za goste. Mladi štoper Đorđe Milojević dobija drugi žuti karton (oba nakon faulova nad najboljim pojedincem utakmice Rahmanovićem) te Borac ostaje sa igračem manje.

Mijenja to značajno ritam utakmice, Sarajevo preuzima u potpunosti posjed nad loptom i počinje stvarati šanse. Ali, dosta su nonšalantni domaći. Tako se Jukić poigrava nakon sjajnog dodavanja Rahmanovića, a potom Bojan Pavlović fenomenalno brani udarac Rahmanoviću iz velike prilike. 

Sarajevo je relativno mirno privodilo meč kraju, a onda je praktično ni iz čega Borac stigao do pogotka. Slobodan udarac sa desne strane u 72. minuti izveo je Ziljkić, a mrežu Sarajeva zatresao je Vladan Danilović.

Sarajevo ponovo kreće ofanzivno i dobija korner već u narednom napadu, a izvođač kornera Tatar nakon povratne lopte šutira fenomenalno sa vrha šesnaesterca i postiže prelijep pogodak za 3:2.

Činilo se tada da Borac neće još jednom uspjeti da se vrati u meč, ali Banjalučani su uspjeli u pojedinim momentima i pored toga što su imali igrača manje napraviti probleme Sarajevu. 

No, do kraja je Sarajevo stiglo do još jednog pogotka. Fanimo je lijepo uposlio Tatara nakon sjajne akcije Sarajeva, a Tatar je prelijepo poentirao za konačnih 4:2.

FK Sarajevo - FK Borac
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 0
Sudija: Elvis Mujić (Banovići)
Strijelci: 1:0 - Danilović (16) AG, 1:1 - Ziljkić (37), 2:1 - Rahmanović (39), 2:2 - Danilović (72), 3:2 - Tatar (73), 4:2 - Tatar (90)
Žuti kartoni: Brtan, Danilović (Borac)
Crveni karton: Milojević (Borac)

FK Sarajevo: Kovačević, Oremuš, Salčin (78. Pidro), Dupovac, Miličević, Pejović, Sušić (61. Đokanović), Rahmanović (84. Handžić), Tatar, Jukić (61. Fanimo), Ahmetović

FK Borac: Pavlović, Borovčanin (82. Radulović), Subić (46. Ćosić), Milojević, Jovanović, Brtan (46. Georgiev), Danilović, Vranješ, Zakarić (50. Vojnović), Ziljkić, Lukić


Željezničar 3 : 0 Krupa
Tuzla City 1 : 2 Zrinjski
Sloboda 0 : 0 Borac
Mladost 0 : 1 Velež
Radnik 0 : 2 Široki Brijeg
Olimpik 0 : 3 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 21 4 8 67
2 Sarajevo 33 18 11 4 65
3 Velež 33 16 13 4 61
4 Zrinjski 33 18 5 10 59
5 Široki Brijeg 33 17 8 8 59
6 Tuzla City 33 13 9 11 48
7 Željezničar 33 12 8 13 44
8 Sloboda 33 10 7 16 37
9 Mladost 33 8 6 19 30
10 Krupa 33 7 7 19 28
11 Radnik 33 5 10 18 25
12 Olimpik 33 7 4 22 25