XS
SM
MD
LG

Borac porazio Siti

Borac - Tuzla Siti 2:0

Fudbaleri Borca rezultatom 2:0 su savladali Tuzla City u susretu osmog kola Premijer lige BiH, čime su nastavili sa sjajnim učinkom na domaćem terenu, na kojem imaju svih pet pobjeda.

 Borac je večerašnji duel dočekao umoran nakon evropske utakmice sa Rio Aveom, a Tuzlaci su imali veliki motiv da iskoriste sve eventualne padove u igri domaćih.

Već u drugoj minuti, griješi Stefan Dujaković, faulira Nermina Crnkića u kaznenom prostoru, a sudija Adis Mulahasanović pokazuje na bijelu tačku. Uglavnom siguran izvođač kaznenih udaraca Vojo Ubiparip loše šutira, i njegov pokušaj brani Bojan Pavlović bez problema, što daje vjetar u leđa domaćoj ekipi.

Borac već u četvrtoj minuti trese prečku gola gostiju nakon udarca Ziljkića, koji je i večeras bio najbolji fudbaler Banjalučana. Susret je potom bio dosta uravnotežen, a iako nije bilo značajnijih šansi, oba tima su imala želju da dođu do pogotka. 

Gosti su pokušavali sa distance ili bi u kvalitetnijim akcijama uvijek izostajao kvalitetan zadnji pas, dok su domaći u 43. minuti imali još jednu sjajnu šansu, ali udarac Zakarića bio je neprecizan.

U drugom poluvremenu gosti su bili konkretniji tim, a Borac je nekoliko puta zaprijetio iz prekida. No, neprecizni su bili Cruz i Marko Jovanović. U momentima kad se lomila utakmica, Tuzlaci su pokušali pojačati pritisak, ali umjesto toga su primili pogodak. 

Vladan Danilović u 74. minuti šutira sa distance nakon što je vezni red gostiju ostavio puno prostora, a u bloku stoji Dario Rugašević, kojeg lopta pogađa i skreće iza leđa golmana Azira Muminovića.

Ovaj gol je prelomio meč, Tuzlaci kreću u lov na poravnanje i ostavljaju jako mnogo prostora pred svojim golom, a to doslovno izaziva Banjalučane da krenu agresivno u kontranapade. U jednom takvom u 78. minuti rezervista Jovo Lukić proigrava Vranješa, ovaj pravovremeno dodaje do Ziljkića, a krilni fudbaler Borca koji igra u životnoj formi trese mrežu gostujućeg gola i rješava pitanje pobjednika.

Tuzlanski tim do kraja je mogao primiti i još neki gol, a Borac je propustio šansu da realizuje nekoliko solidnih kontranapada.

Ovim trijumfom, Borac je skočio barem privremeno na drugo mjesto na tabeli sa osvojenih 15 bodova. Banjalučani imaju identičan broj bodova kao Željezničar i identičnu gol razliku, ali imaju više postignutih golova. S druge strane, Tuzla City je osvojio 13 bodova i sada je na četvrtom mjestu na tabeli.

Ostali fotosi:


Mladost 1 : 2 Velež
Radnik 4 : 0 Olimpik
Borac 2 : 0 Tuzla City
Sloboda 2 : 3 Sarajevo
Željezničar 0 : 1 Krupa
Zrinjski 2 : 1 Široki Brijeg
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 8 6 2 0 20
2 Željezničar 8 6 0 2 18
3 Borac 8 5 0 3 15
4 Tuzla City 8 4 1 3 13
5 Zrinjski 8 4 1 3 13
6 Velež 8 3 3 2 12
7 Široki Brijeg 8 3 2 3 11
8 Sloboda 8 3 1 4 10
9 Radnik 8 1 4 3 7
10 Krupa 8 2 1 5 7
11 Mladost 8 2 1 5 7
12 Olimpik 8 1 0 7 3